KASSEVIS: Innkomne briller lagres i kasser. Det er mulig å levere inn brukte briller til Lauvland Øyeoptikk i Henrik Wergelandsgate i Kristiansand helt frem avreise 9. november. Foto: Inger M. Witteveen
AMAZONAS: Pascal Grimm sjekker synet til en kvinne i Contamana, nordøst i Peru, på hans første tur i 2007. Årets tur går til samme sted. Foto: Privat
SNART BRILLEFIN: I 2007 besøkte Pascal Grimm også Cajamarca, en fjellandsby oppe i Andesfjellene. Her får en eldre kar sjekket synet. Mangelen på briller gjør at mange fattige har problemer med å lese og skrive. Foto: Privat

KRISTIANSAND : — Jeg regner med å få inn 400-500 par briller. Folk er så engasjert, forteller Pascal Grimm, optiker ved Lauvland Øyeoptikk i Henrik Wergelandsgate. De siste ukene har det vært flust med kunder innom med gamle briller de har hatt liggende hjemme i skuffen. Disse skal nå komme andre til gode.

8. november reiser Pascal Grimm og butikkansatt Bente Skaiå til Peru, med hver sin koffert fullastet med sørlandske brillepar.

På lageret står det flere brillefulle pappesker klare. Etter hvert som de blir levert inn, blir de sortert, reparert, vasket, målt og merket. Deretter er de klare for nye eiere. Alt gjøres på dugnad og alle ansatte i butikken deltar.

Brilleekspressen

SNART BRILLEFIN: I 2007 besøkte Pascal Grimm også Cajamarca, en fjellandsby oppe i Andesfjellene. Her får en eldre kar sjekket synet. Mangelen på briller gjør at mange fattige har problemer med å lese og skrive. Foto: Privat

Etter mellomlanding i Perus hovedstad, Lima, flyr brille-ekspertene fra Kristiansand videre til byen Pucallpa, som ligger ved bredden av en sideelv til Amazonas. Deretter går turen med elvebåt til Contamana i nordøst. Herfra blir en søppelbil og en kommunal pickup eneste kommunikasjonsmiddel videre innover landsbygda.Langt inne i Amazonas vil mange fattige mestiser og indianere forhåpentligvis få et nytt syn på livet i november.

Humanitær organisasjon

Kristiansand-optikerens første Peru-tur var for fem år siden. Også den gangen var det gjennom organisasjonen Vision for All Norge (VFA), en humanitær organisasjon dannet av norske optikere. Filosofien er å hjelpe de aller fattigste i utviklingsland med synsundersøkelser og briller innsamlet i Norge.

— Det å glede andre er utrolig herlig. Alle smilene en får i retur. Mange kan ikke lese eller arbeide fordi de ikke har råd til briller, forteller Grimm. Forrige gang var det lange køer allerede før de åpnet "klinikken" om morgenen, og det vedvarte til seine kvelden.

Årets tur varer i tre uker.

— Jeg gleder meg skikkelig. Dette er årets høydepunkt, jubler den reiseklare optikeren, som retter en stor takk til alle sørlendinger som har bidrar med sine kasserte briller.