KRISTIANSAND: Parsan og de andre studentene skulle fredag ha reist til nabolandet Den dominikanske republikk, men flomrammede veier har ført til at nordmennene nå sitter værfaste i Haiti.

— Det er mye regn og torden, men siden vi har holdt oss innendørs har vi ikke merket så mye til det, skriver Fursan Parsa i en epost til Fædrelandsvennen.

Hun opplyser at en bro, som var hovedåren ut fra hovedstaden Port-au-Prince, kollapset som en følge av uværet. Denne broen skal haitierne ha brukt et tiår på å bygge.

Parsan forteller at det står bra til med alle de norske studentene. Selv skal hun være i Port-au-Prince noen uker til, mens de som skulle reise til Santo Domingo håper å komme seg på et fly etter hvert.

— Vi to som blir igjen kan forhåpentligvis begynne å bidra med hjelpearbeid her i Port-au-Prince gjennom Prosjekt Haiti i løpet av uka, skriver Parsan.

Lokalbefolkningen hardt rammet

Befolkningen på Haiti rammes derimot hardt av orkanen.

— Vi føler med lokalbefolkningen og synes det er en tragedie at livene deres er i fare, skriver Parsan.

I 2010 mistet over 250.000 mennesker livet etter et kraftig jordskjelv. Mange mennesker mistet hus og hjem i flommen og ifølge Aftenposten bor fremdeles over 400.000 mennesker i telt. Innbyggerne i landet står dermed svært dårlig rustet til å takle nye naturkatastrofer.

— Det regner hele tiden, og vi er veldig bekymret for dem. Haitianerne var ikke forberedt på dette, og har heller ingen beskyttelse. Det gjelder særlig dem som ennå bor i flyktningeleire etter jordskjelvet, sier Ingvill Konradsen Ceide, daglig leder i Prosjekt Haiti, til avisen Nordlys.

Besøk av Kronprinsen

Fujan Parsan fra Kristiansand studerer sosiologi og er på Haiti som en del av et semesterstudium i frivillig arbeid. De 18 studentene er alle tilknyttet Universitetet i Tromsø. Hun forteller at de tilbrakte en måned i Den dominikanske republikk, før de reiste til Port-au-Prince i Haiti. Her har de vært de siste ukene.

Neste uke kommer skal for øvrig kronprins Haakon besøke landet, som goodwill-ambassadør for FNs utviklingsprogram, UNDP. UNDP hjelper blant annet haitianske myndigheter med å sørge for at bygninger, veier, og annet som settes opp, holder en standard som kan motstå regntiden og orkansesongen, skriver Aftenposten.