KRISTIANSAND: — Et fantastisk flott sted. Her kunne jeg tenke meg å tilbringe neste sommerferie, sa Solheim til fvn.no like før befaringen ble avsluttet klokken 16.30. Samtidig fikk han en såpass grundig innføring i sjøbodenes historiske bruk at det blir vrient å skjære gjennom.

— Forvirringen kom kanskje opp på et høyere nivå, medgir Solheim.

- Når tar du avgjørelsen?

— Jeg klarer det ikke før påske, svarer statsråden, som har fullt program.

I morgen går turen til Sellafield, neste uke til Ghana med kronprinsparet.

Tretimers tur

Før befaringen startet sa statsråden at han hadde satt seg inn i saken.

— Jeg har litt oversikt over saken allerede. Men hele vitsen med befaringen er at de forskjellige synspunktene kommer tydelig fram, sånn at vi kan bryne dem mot hverandre, uttaler statsråd Erik Solheim til fvn.no.

Klokken 14.30 la M/S Blindleia ut fra kai 6 i Kristiansand. Etter at Stortingets spørretime var unnagjort i formiddag skulle miljøstatsråden bruke to timer på å studere noen av de rundt 400 sjøbodene fra sjøsiden og innsiden.

At Erik Solheim (SV) nå setter sjøbein tolkes som at det er håp i hengende snøre.

Vil rydde opp

Grete Kvelland Skaara (KrF) representerer bystyret, som har sagt ja til bruksendring av sjøbodene på visse vilkår.

— Jeg skal forsvare kommunens syn. Det handler om å rydde opp i uklarheter, få på plass kyststi for allmennheten og ta vare på ubebygde områder. Jomfruelig mark skal ikke bygges ned, sier lederen av byutviklingsstyret til fvn.no.

Sjøbodeiernes taktikk er enkel. Det gjelder å få statsråden til å innse at den såkalte allmennheten også taper på at bodene blir strippet og omgjort til rene lagerbygg.

Kystkultur

– Skibbuene representerer en levende og veldig bra kystkultur som tillater folk flest å oppholde seg i strandsonen. Jeg kan ikke i min villeste fantasi se hvordan man kan ivareta hensynet til allmennheten bedre med det andre alternativet, uttalte velleder Erik Arntsen til Fædrelandsvennen tirsdag.

Når drar statsråden tilbake til hovedstaden for å fatte en beslutning i den årelange striden. En beslutning som kan knuse idyllen for et tusentall beboere og ferierende på øya.

– Hvis skibbuene skulle bli avfolket ville det være trist for oss alle – målet må jo være at strandsona brukes mest mulig av flest mulig. Vi skal forsøke å få vendt oppmerksomheten hans mot det å få til gode ferdselsårer som er skiltet og åpne. Det er det som er viktigst i den store sammenhengen, sier Frode Stokkeland fra Flekkerøy Vel.