OSLO: Audnedal med sine vel 1.600 innbyggere, gjør det særlig bra innen pleie, omsorg og barnehage, og utmerker seg med høyt utdannet personale, god økonomi og rask saksbehandling. Kommunens inntekter ligger omtrent på landsgjennomsnittet.

Det er andre år på rad at Kommunal Rapport har utarbeidet barometeret. Barometeret er basert på foreløpige tall for 2010 som ble lagt fram 15. mars i Statistisk sentralbyrås Kostra-database.

Kommunal Rapport har studert alle norske kommuner og sammenlignet dem etter 60 sentrale nøkkeltall. Barometeret måler en kombinasjon av hva slags tjenester kommunene leverer, resultater og effektivitet. Selv om Audnedal havner på topp i undersøkelsen, er det ikke mye som skiller de 25-30 beste kommunene.

Mange små kommuner gjør det godt på barometeret fordi de tilbyr gode tjenester til innbyggerne og driver bra, ifølge Kommunal Rapport. Men de små gjør det også bra fordi det er den samlede tjenesteproduksjonen som er vurdert, og ikke per enhet, noe som ville ha slått bedre ut for større kommuner.

Barometeret skal gi kommunene mulighet til å sammenligne seg med andre på ulike tjenesteområder, og bidra til debatt om fellesskapets penger brukes best mulig.