Den danske skoleleven Taitan Nghun var på tur sammen med andre elever fra ungdomsskolen Nordstjernen i Hirtshals i Kjerag-området 29. august 2002. ## Forsvant sporløst

Omtrent halvveis på turen var den danske tenåringen plutselig borte, skriver Aftenbladet.

Han var som sunket i jorden, og til tross for en omfattende leteaksjon over flere uker med blant annet dykkere, klatrere og helikopter, ble han aldri funnet.

Lørdag skriver den danske avisenEkstra Bladetat det vil bli nedlagt påstand om at Taitan Nghun anses for å ha avgått ved døden 22. august 2012, idet det ikke har vært noen form for tegn på at han skulle ha vært i live etter 28. august 2002.

Taitan Nghun ble bare 18 år.

18-åringen, som har dansk mor og vietnamesisk far, var sammen med fire lærere og åtte andre elever fra den danske ungdomsskolen.Skoleelevene i turfølget fra Danmark var delt i tre grupper som gikk i ulikt tempo, inndelt etter fysisk form. De startet fra Øygardsstølen og gikk i retning turistforeningens hytte ved Langevatn.

Taitan Nghun var med i gruppen da man passerte Storedalen, omtrent halvveis.

Gikk foran de andre

Ifølge medelevene fra Hirtshals gikk 18-åringen litt foran resten av gruppen. Han gikk opp på en bakketopp og vinket til de andre. Da de andre kom fram til samme sted, så de ingenting til ham.

18-åringen ble meldt savnet ved 21-tiden onsdag kveld 28. august da han ikke kom fram til turisthytta.

18-åringen skal ha vært av den utforskende typen som prøvde ut snarveier i det svært kuperte terrenget mellom Lysefjorden og Sirdal.

Han var kledd i treningsdress og var ikke spesielt godt kledd for å overnatte ute i fjellet. 18-åringen var uten kriminelt rulleblad og ble beskrevet som en glad gutt.

Lette i flere uker

Flere hundre mannskaper fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Roverne, Øvre Sirdal Leitegruppe, Heimevernet, Sivilforsvaret, dykkere fra Oslo og klatrere fra Rogaland Alpine Redningsgruppe deltok i letingen. Uten resultat. Heller ikke helikoptersøk førte fram.

Den nå pensjonerte politioverbetjenten, Bjørgulv Fjermestad, ledet leteaksjonen ved Kerag for 10 år siden.

— Det er mange små vann og bratte skrenter i området, hvor et fall kan føre til at man går rett i vannet. Min hovedteori er at han har druknet, sa Bjørgulv Fjermestad til Aftenbladet for vel en måned siden.

- Et mysterium

- Et mysterium vi aldri får svar på?

— Sannsynligheten er nok ikke stor. Muligheten er omtrent null hvis han ligger i et vann.

Kaj Pedersen var ungdomsskolens leder på turen, og selv om det er 10 år siden den 18 år gamle eleven forsvant, påvirker saken ham stadig.

— Det er noe av det frykteligste som kan skje. Jeg glemmer det aldri, sier Kaj Pedersen til Ekstra Bladet.

Han gikk av med pensjon for et par år siden.

Den erfarne dansken har vanskelig for å tro at eleven har kommet ut for en ulykke. Været var flott, og elevene ble bedt om å følge de oppmerkede stiene.

— Det er ikke et farlig område. Der går barn i fem-ti årsalderen sammen med sine foreldre. Man kan ikke falle utfor noen steder. Selvfølgelig kan man falle ut over en kant, men ikke i noen sprekker. Ikke hva jeg har oppdaget, og jeg er meget erfaren innenfor dette område, sier Kaj Pedersen til den danske avisen.

En stor gåte

Han legger til at det selvfølgelig er en mulighet for at 18-åringen kan ha gjemt seg, for eksempel bak en stor stein, mens de andre gikk forbi, og at det er derfor man ikke kan finne ham.

— Hvis man vil vekk der oppe, så kan man komme vekk. Det er ikke et problem, sier han og fortsetter:

— Men det er ren gjetting. Det er en meget stor gåte.

Den nå pensjonerte læreren har hatt elever med på turer i det samme terrenget i Norge i tyve år uten uhell.

Selv om håpet er spinkelt, så krysser Kaj Pedersen stadig fingre for å få et svar ti år seinere.

— Det ville betyd utrolig mye, hvis de fant ham eller fant ting fra ham. Da ville jeg være den første som tok fergen til Norge for å konstatere det ved selvsyn. For jeg har alltid sagt, at det ikke kan la seg gjøre. Jeg vil bare gjerne ha det avsluttet, sier Kaj Pedersen.

- Hva ville du sagt, hvis han plutselig dukker opp i live?

— Det ville være fantastisk, da kunne vi sette punktum for det vi har vært gjennom, sier Kaj Pedersen og forteller at han ikke har hatt dårlig samvittighet selv om det skjedde under hans ledelse.

— Jeg har gjort det vi normalt har gjort. Men jeg har vært meget lei for det, også for foreldrenes skyld, sier han.