KRISTIANSAND: — Så vidt jeg vet har vi aldri hatt så mange passasjerer innom flyplassen på én måned før. Vertfall ikke på mine seks år har det skjedd, sier lufthavnsjef Thomas Langeland til Fædrelandsvennen.

I alt var det 102.262 passasjerer innom innenriks- eller utenrikstermialen til flyplassen. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en økning på 7,2 prosent. Kjevik er også den lufthavnen som har størst økning av Avinors større lufthavner.

— Det sier litt om et uforløst potensial på Sørlandet i forhold til å reise, spesielt utenlands. Vi vet jo at det lenge har vært en lekkasje til for eksempel Gardermoen og Torp på utenlandsreiser. Vi håper nye destinasjoner til neste år kan være med og snu den trenden, sier Langeland.

Utenriks drar opp

Det er hovedsakelig chartertrafikken og Amsterdam-ruten som har hatt størst vekst i september. Sammenlignet med fjoråret var det 20,9 prosent flere reisende på utenlandsruter i år enn i fjor fra Kjevik. Langeland tror det er spesielt to forhold som har ført til veksten.

— For chartertrafikken er etterspørselen på topp etter sommeren. Når det gjelder Amsterdam-ruten, så har den hatt en voldsom aktivitet takket være globalt næringsliv i regionen, sier Langeland og nevner spesielt Node-bedriftene.

— I tillegg er det mange fritidsreisende som bruker KLM. Det er gode tider i Norge og da reiser folk, oppsummerer lufthavnsjefen.

Han sier at passasjerrekorden vil bli markert internt med "en liten kake her og der".

Sprengt kapasitet

Langeland tror ikke tallene vil være like høye i oktober, til tross for høstferie, men han tror utenlandstrafikken vil holde stand.

— Men hvordan er belastningen på flyplassen når det er 100.000 passasjerer innom i løpet av en måned?

— For de som reiser om morgenen eller ettermiddagen, i det som vi kaller "peak-hour" så merker de nok klart at belastningen på dagens terminal er sprengt. Fram til vi får den nye terminalen på plass vil passasjerene merke at det blir trangt og til tider en del køer, sier Langeland.

Ved utgangen av september har i alt 762.369 passasjerer reist over Kristiansand lufthavn. Dette utgjør en vekst på 8,9 prosent fordelt med 9,1 prosent vekst på innland og 8,5 prosent vekst på utland.

I løpet av 2013 vil det bygges ny en terminal på Kjevik, til mellom 80 og 100 millioner kroner. Hvordan terminalen skal se ut, er foreløpig ikke klart.