KLAR FOR SNØ: Brøytestikka er på plass, èn av de 40.000 stikkene som settes ut bare i mandalsregionen. Foto: Roar Greipsland
OVER ALT: Terje Foss og to andre kolleger kjører 90 mil for å sette ut brøytestikkene, og holder på i noen uker før jobben er unnagjort. Foto: Roar Greipsland
STIKKER: De røde plaststikkene er sterke og synlige. Bambusstikkene er på vikende front. Foto: Roar Greipsland
FEMTE ÅRET: Terje Foss har stukket stikker i fire år, og er i gang på femte. Foto: Roar Greipsland

Se video og bla videre for flere bilder over!

LINDESNES: — Du hadde vel for vane å knabbe noen brøytestikker selv i din barndom?

— Hehe, ja jeg har nok det. De var veldig fine å fekte med.

Arbeidsvillig robot

Som voksen brøytestikke-stikker er Terje lite begeistret for småunger som drar opp jobben hans, men ser samtidig at ugagnsstrekene er på vikende front. Nå er det stort sett brøytebiler og bilister som er skyld i at stikkene forsvinner.

Så sånn sett, har Terje nok å gjøre med å sette nye stikker, eller restikke som det heter på fagspråket, ut over hele vinteren. Men nå i første omgang settes de ut. Bak på lastebilen har mandalitten en robot til å gjøre jobben, som surmuler verken over kulde eller regnvær.

40.000 skal ut

Sammen med et lag på to andre biler fra Mesta, kjører Terje rundt 90 mil for å sette stikker. E 39 og fylkesveiene fra Lindesnes opp til Ljosland og Bortelid, fra Kvåsdalen i vest til Mandalen i øst. Når attpåtil alle heiveiene er tatt med, har de satt ut 40.000 stikker før snøen daler. Terje har holdt på noen uker, og tror det er ca. 10.000 brøytestikker igjen før jobben er unnagjort før vinteren.

- Da er du skikkelig lei brøytestikker?

— Ja, er du gal. Når en kommer hjem fra jobb må en få tankene over på noe annet.

Terje og bilen traff vi på veien ved Hogganvik. For hver 50. meter eller mindre stanset han opp, lot roboten bore og stikke, før noen nye timeter å kjøre og ny stans.

— I svingene setter vi tettere med brøytestikker, kanskje for hver 20. eller 30. meter. På en dag setter jeg vel ut sånn mellom 700 og 1000 stikker, forklarer Terje.