KRISTIANSAND: Elkems forskningsfond deler i kveld ut årets innovasjonspris. Prisen er den andre i rekken, og i fjor var det professor Otto Lohne ved NTNU som mottok prisen.

Men i år ble det altså en på sørlandet som stakk av med prisen.

Avfallsgjenvinning

Knut Henriksen startet firmaet Metallkraft etter å ha jobbet 20 år i Elkem. Han hadde en idé som han ville få ut i live — han ville gjenvinne avfallet fra solcelleproduksjon.

— Når man kutter tynne silisiumskiver så brukes en trådsag. Trådene i sagen er laget av silisiumkarbid og det brukes en kjøleveske - glykol - for å kjøle ned sagen. Men når du sager vil masse sagmel blande seg med dette. Dette danner en "slurry", som tar vi imot. Fra denne "slurryen" gjenvinner vi glykolen og silisiumkarbidet, sier prisvinneren.

Deler æren

Han begynte for seg selv i 1999, og etter syv år fikk han hentet inn kapital til selskapet. Denne ble brukt på å hente inn ny ledelse, som skulle ta bedriften videre.

— Jeg grunnla Metallkraft, men det er Gunnar Kulia, som er administrerende direktør for selskapet, som skal ha æren for veksten og utviklingen i firmaet. Han har gjort en kjempejobb, sier Henriksen.

- Flott å bli sett

Da fvn.no snakket med Henriksen hadde han ennå ikke fått utdelt prisen. Men han sier han setter pris på at andre innen metallurgi-bransjen har lagt merke til arbeidet.

— Jeg synes det er utrolig hyggelig og veldig overraskende. Det er flott å bli sett av kolleger og folk som vet hvordan det er å etablere et slikt selskap, sier han.

Prispengene på 50.000 kroner har han ennå ikke bestemt hva han vil bruke på.

— Det har jeg ikke gjort meg opp noen mening om. Men jeg har jo andre aktiviteter utenom metallurgien som jeg også bryr meg om, sier han.