GRIMSTAD: Og det helt gratis, opplyser korspleder Nils Eivind Thune i Grimstad røde kors.

— Da Fædrelandsvennen skrev om saken opplyste Grimstad Bådsenter at de ønsket at andre skulle overta avtalen dersom politiet takket nei. Vi har ønsket å få på plass en båt i lang tid, og har jobbet intensivt med dette i to år. Derfor passet dette meget godt, sier Thune til Fædrelandsvennen.

Ifølge Thune var Røde Kors raskt på telefonen til Grimstad Bådsenter da nyheten om den omstridte politibåten stod på trykk.

— Vi ringte båtsenteret med en gang, men de hadde også forsøkt å kontakte oss, sier Thune.

Gaveregelverk

For en måndes tid siden skrev Fædrelandsvennen at politiet i Grimstad i flere år har leid politibåt og bryggeplass av Grimstad Bådsenter for 10.000 kroner året. Etter at avisen tok opp saken, konkluderte politimester Kirsten Lindeberg med at avtalen brøt med politiets eget gavereglement. Politiet takket dermed nei til et videre samarbeid.

— Vi er ikke bundet av gavereglement, tvert i mot. Røde Kors er fullstendig avhengig av gaver, sier Thune.

Korpslederen forteller at båten i disse dager rigges og utstyret for drift. Den skal stilles ut under båtmessa i Arendal i helga.

Tanken er at båten først og fremst skal ligge i beredskap, men Røde Kors ønsker også å patruljere Grimstad-skjærgården.

— I utgangspunktet blir båten satt i beredskap, men vi ønsker å se på om vi kan få til en døgnvakt. Vi er en beredskapsorganisasjon, og blir kalt ut på leteaksjoner. Det blir i alle fall det samme til sjøs nå, sier Thune.

Opplæring

Nå skal organisasjonen drive utstrakt opplæring for å kunne bemanne båten med lokale Røde Kors-mannskaper.

— Det blir helt klart patruljering med båten. Derfor skal vi nå kurse folk i henhold til Røde kors sine krav for sjøtjeneste. I tillegg blir det mengdetrening slik at folk blir kjent med materiellet, sier Thune.

Røde Kors søker også samarbeidspartnere som kan dekke kostandene til drift.

Thune skal selv betjene båten og gleder seg til sommeren.

— Jeg har båtførerutdanningen som kreves og kommer til å bruke mye tid på båten, sier Thune.

- Kjempegøy

— Det var kjempegøy at vi fikk på plass en avtale med Røde Kors da ting ble som de ble. På den måten får vi videreført det vi ønsker, og har en beredskapsbåt i byen som kan rykke ut ved hendelser til sjøs, sier daglig leder ved Grismtad Bådsenter, Anders Topland, til fvn.no.

— Hvorfor får de leie båten gratis?

— Det er fordi vi ønsker å gjøre noe for sjøtjenesten i Grimstad. Som bedrift er sjølivet vårt område, derfor ønsker vi å ta ansvar der. Vi leverer 400 - 500 båter i året, og ønsker å gi noe tilbake, sier Topland.