OSLO: — Dette er helt fantastisk. Det er en stor anerkjennelse av arbeidet vi har gjort de siste fem årene.

Det sier TV2-journalist Connie Bentzrud. Sammen med sin kollega Asbjørn Øyhovden får hun Kulturdepartementets menneskerettspris for journalister.

Prisen deles ut til journalister som har satt søkelys på menneskerettighetsspørsmål i Norge.

Ann-Magrit Austenå er leder for juryen.

— Som tidligere leder i Norsk journalistlag er jeg veldig glad for at prisen går til journalister som jobber med kjernen i journalistoppdraget: Det å gå etter i sømmene hvordan Norge behandler en av de svakeste gruppene; nemlig barn, sier Austenå til Fædrelandsvennen.

- Har forandret lovverket

Austenå påpeker at sakene til TV2-journalistene har bidratt til å avsløre hvordan barns rettigheter ikke ivaretas. TV-sakene har ført til at overgrepssaker har blitt gjenopptatt i rettssystemet. Lovverket har også blitt endret.

— Journalistene har påvist at et åsted hvor et barn dør ikke blir etterforsket på samme måte som et åsted hvor en voksen menneske dør. Journalistene tallfester hvordan overgrepssaker mot barn i større grad blir henlagt i forhold til overgrepssaker mot voksne. For det tredje har de vist at når en overgrepssak mot et barn først kommer til retten, så får overgriperen mye mildere straff enn for overgrep mot en voksen.

- Alle har et ansvar

Connie Bentzrud forteller at hun for alvor engasjerte seg i sakene som omhandlet mishandling og vold mot barn i 2005, da en barnemishandlingssak gikk for retten i Kristiansand:

— Det var helt forferdelig. Jeg skjønte at mange voksne hadde visst om overgrep uten å si ifra. Da jeg kom ut av rettssalen hadde jeg flere spørsmål enn svar. Etter hvert fant jeg ut at dette bare var en av mange saker.

Benzrud sier at hun og Asbjørn Øyhovden har laget over 250 TV-innslag som omhandler vold og overgrep mot barn de siste fem årene.

— Det viktigste for meg er at alle må skjønne at de har et ansvar for å stoppe vold og overgrep mot barn. Hvis du vet noe må du si ifra. Det er straffbart ikke å melde ifra om alvorlig vold eller overgrep, understreker hun.

Gir seg ikke

TV-2 journalisten avslører at hun og Øyhovden planlegger flere saker om barnevernet.

— Jeg vet at vi irriterer enkelte politikere. Men de som tror vi forsvinner nå tar feil. Jeg er ikke fornøyd, jeg blir aldri fornøyd. Barn har ikke en egen stemme. Det har voksne. Jeg kommer ikke til å gi meg med dette, sier Benzrud.

Prisen består av en sum på 100.000 kroner, samt en litografi av Håkon Bleken. Statsråd Anniken Huitfeldt deler ut prisen ved åpningen av nordiske mediedager 5. mai.