KRISTIANSAND: Under kveldens valgdebatt diskuterte ordførerkandidatene til de fire største partiene utvalgte enkeltsaker. Her kan du se hva de mener om eiendomsskatt, skjenkepolitikk og bordvers.

Spørsmålet om eiendomsskatt kom fra en av fvn.nos lesere et stykke ut i debatten. Frp er partiet som tidligere har markert seg sterkest i motstanden av denne skatten.

Mette Gundersen (Ap): Vi holder fast på nivået vi har dag for å bruke pengene på gode offentlige tjenester i byen.

Jørgen Kristiansen (KrF): Vi garanterer at den ikke skal økes de neste ti årene og vil jobbe for å få den ned.

Arvid Grundekjøn (H): Vi mener det samme som KrF. Eiendomsskatt er en urettferdig skatt.

Tor S. Utsogn (Frp): Vi vil jobbe for å redusere den littegranne i neste periode. Å fjerne den helt kan nok ta ti-femten år.

Skjenketider

I 2008 ble skjenketidene i Kristiansand redusert med en time. Ifølge politiet har volden i sentrum gått ned etter at skjenkingen ble stoppet klokken to.

Utsogn (Frp): Vi mener at folk i stor grad skal få lov til å styre livet sitt selv. Misbruk av alkohol er et problem, men vi må huske på at det kun er ti prosent av konsumet som inntas på byen. Vi er innstilt på å gi og ta og i dette tilfellet kan vi kanskje jenke litt på kravet om utvidede skjenketider.

Kristiansen (KrF): Vi setter tre grupper først. De som får en uønsket atferd i beruset tilstand ved at de utøver vold, de som utsettes for vold og de som er redde for å gå ut om kveldene. Før skjenketidene ble redusert ble det påstått at vi kom til å få mer bråk i bydelene og at hundrevis av arbeidsplasser kom til å bli lagt ned. Nå har vi fasiten. Det er ikke mer bråk, ingen arbeidsplasser er forsvunnet og politiet kan sende folk tidligere hjem om kveldene.

Gundersen (Ap): Vi er fornøyd med dagens ordning. Folk har begynt å gå tidligere ut og næringen har ikke merket det store fallet i omsetning. Ifølge politiet er det også mer vold mellom tre og fire om natten enn mellom klokken to og tre.

Grundekjøn (H): Budskapet fra politiet, natteravner og andre har vært entydig.

Bordvers i skolen:

KrF har utformet ti punkter som de ønsker gjennomslag for i et samarbeid med Høyre. De to første punktene dreier seg om å markere den kristne kulturarven, beholde skolegudstjenesten og at det skal være naturlig med bordbønn i skole og barnehage.

Kristiansen (KrF): Vi tror ikke barna tar skade av å synge "Å du som metter liten fugl". Hvis lovverket åpner for det ønsker vi at bordvers bør være en naturlig del av skolen. Men jeg vil gjerne se hva lovverket sier.

Gundersen (Ap): For oss er dette enkelt. Norge ble dømt i Strasbourg og måtte endre læreplanen. Vi liker ikke å bryte menneskerettighetene og vil ha trosfrihet. Jeg opplever på ingen måte at den kristne kulturarven er truet. Den læres fra skoleverk, menigheter og i familien. Det er kanskje spesielt i den siste hvor det hører mest hjemme.

Grundekjøn (H): Vi er opptatt av at det er viktig for den oppvoksende slekt å ha god kjennskap til den kristne kulturarven. Vi ønsker at alle skal få respekt for sin religion og hvis noen føler seg tråkket på må man finne et alternativ til dem.

Utsogn (Frp): Vi mener det må være opp til den enkelte skole. Det skal være naturlig med bordbønn, men det betyr ikke man skal utelukke at andre får ha sine bønner. Mitt standpunkt er at den kristne kulturarven skal ha forrang.