Se hele debatten fra Havnepuben i Arendal over.

ARENDAL: — Hvis vi skulle godta overgang fra de tre grensekommunene, hadde vi sagt at hver kommune hadde fritt kunnet velge fylke, sa de Ruiter under debatten på Havnepuben i Arendal, som ble sendt direkte på fvntv onsdag kveld. Grensekommunene han snakker om er Lillesand, Iveland og Birkenes.

Dette reagerte Tor Utsogn, førstekandidat for Frp i Kristiansand, sterkt på.

- Dette er udemokratisk. Hvis folket ønsker det, skal de få komme til oss, sier Utsogn.

Og fortsatte senere:

— Dette er ganske spesielt. Det var hans (de Ruiters) departement som godkjente folkeavstemmingen. Her sitter en stortingspolitiker og sier at han ikke vil godkjenne resultatet av folkeavstemmingen.

”Vi er nødt til å respektere resultatet av den første folkeavstemningen. Den andre kom i stand som en helgardering av Arne Thomassen og co

Freddy de Ruiter (Ap)

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Kjartan Bjelland

Vil kun lytte til den første folkeavstemmingen

Debattleder Vidar Udjus i Fædrelandsvennen spurte så om Aust-Agder ikke ville være bærekraftig uten de tre grensekommunene, der mange har meldt ønske om å melde overgang til Vest-Agder.

— Nei, da hadde vi fått en veldig spesiell situasjon, svarer de Ruiter, og understreket senere:

- Vi er nødt til å respektere resultatet av den første folkeavstemmingen. Den andre kom i stand som en helgardering av Arne Thomassen og co.

Også stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen, Aust-Agder Frp, mente at man bør lytte til resultatet av den første folkeavstemmingen, der folk skal stemme på om de ønsker ett Agder eller ikke.

— Noe annet ville være å oppføre seg som unger, altså å si at "hvis jeg ikke får det som jeg vil, gjør jeg det likevel," sier Godskesen.

”Det er klart jeg vil stå opp og kjempe for sykehuset i Arendal hvis det blir ett Agder

Tor Utsogn (Frp)

Utsogn: - Vil kjempe for sykehuset i Arendal

Temaet om grensekommunene var det siste som kom opp under debatten i Arendal, og det ble etter hvert ganske hett. Tidligere i debatten hadde det store gjennomgangstemaet vært sykehusstriden.

Tor Utsogn gikk her offensivt ut:

- Det er klart jeg vil stå opp og kjempe for sykehuset i Arendal hvis det blir ett Agder. Vi har ikke ønske om å samle alt i Kristiansand. Sammen er vi én pluss én, og det blir tre, sier han, men utsagnet ble møtt med hoderysting av mange publikummere på Havnepuben.

— Nei, jeg tror ikke på ham. Det blir nå kuttet og kuttet i avdelingene helt til de blir så små at de blir flyttet til Kristiansand, sier Einar Halvorsen, førstekandidat for Høyre i Arendal, og fikk støtte fra Godskesen:

- Det blir kjøttvekta som teller. For å nevne et eksempel: Hvor mange ganger har de holdt barneavdelingen i Kristiansand stengt på sommeren for å holde åpent i Arendal i stedet? Eller hvor mange ganger har de stengt i helgen for å holde åpent i Arendal? Det har jeg aldri hørt at har skjedd, for det er dobbelt så langt fra Kristiansand til Arendal som motsatt, sa hun.

”Det blir kjøttvekta som teller

Ingebjørg Godskesen (Frp)

Freddy de Ruiter tordnet videre:

- Jeg mener fakkeltogene har hjulpet. Jeg mener vi slipper alle bremser ved en fylkessammenslåing, sier han.