FILM: Slik ser den ut, den tynne oljefilmen som er observert i Vest-Agder. Foto: Kjartan Bjelland

AGDER: Rolf Johansen, som følger med ringmerkede måker i distriktet, tok i går disse bildene av måker i Mandalselva.

— De har vel fått det på seg ute i skjærgården og ikke i elva, men i dag er det ikke noe hyggelig syn å lete etter ringmerka måker. Det ser altså ut som oljesølet har nådd så lang vest som til Mandal, sier Rolf Johansen til fvn.no

AVLIVET

— Nå har vi avlivet tre svaner, flere ender og måker. Det ser ut til at måkene er taperne her. Men også alker og ærfugl har fått olje i fjærdrakten, sier Arild Pfaff i Statens Naturoppsyn i Aust-Agder. Han opplyser at myndighetene er svært restriktive med avliving av fugl, og at de må være sterkt forurenset for avliving skal være aktuelt.

— I Flødevigen i Arendal så vi ca 70 stokkender fredag. Rundt 30 av dem var tilsølt med olje, forteller Pfaff.

Også i Tvedestrand og Risør er det funnet tilsølte fugler. Men det er fortsatt usikkert hvor mange som er rammet av olje fra havaristen.

— Men det kan dreie seg om hundrevis, sier Pfaff.

I Vest-Agder opplyser hans kollega Carl Erik Kilander at det foreløpig kun er kommet melding om fire tilsølte fugler, alle måker.

TO BØTTER

Brannvesenet langs hele kysten er i beredskap og har vært ute for å lete etter oljesøl. Verst er det i Aust-Agder. Men det er foreløpig ikke funnet store mengder.

Artikkelen fortsetter under bildet

LETER: Brannformann Tor Eriksen leter etter oljesøl i området Randøyene. (Foto: Kjartan Bjelland) Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har samlet opp ca to bøtter med olje til nå. Det er ikke mye, sier brannsjef Svend Svendsen i Østre Agder Brannvesen.

Fredag ble det meldt om olje i Hestholmbukta på Skauerøya i Lillesand.

— Vi er ute og sjekker området nå, og har med utstyr for ringe inn olje hvis det er mulig å ta den opp, sa Svendsen fredag ettermiddag. Oljen vil i så fall bli tatt opp lørdag.

Brannvesenet sikret også oljeutslipp som har samlet seg opp i Flødevigen i Arendal. Også dette vil bli tatt opp lørdag.

Tidligere er det observert olje ved Risør og i Trommøysund.

— Vi kan ikke vite med sikkert at oljen kommer fra havaristen på Hvaler, men vi antar det, sier Svendsen. Han forteller også at folk fra Kystverket har fløyet over Skagerrak, og det er ikke observert olje i havområdene.

SMÅ MENGDER

Fædrelandsvennen var fredag ute på søk med brannformann Tor Eriksen i Kristiansandsregionen brann og redning. De sjekket området fra Randøyene ut til Kvåsefjorden og den indre leia ved Ny Hellesund og innsiden av Monsøya, den såkalte Springdansen.

Artikkelen fortsetter under bildet

SMÅ MENGDER: Her har det samlet seg små mengder med olje. (Foto: Kjartan Bjelland) Foto: Kjartan Bjelland

— Vi fant tynn oljefilm, som vi også fant torsdag i Vestergabet på fastlandssiden. Men det er så tynt at det ikke er mulig å samle opp. Disse mengdene tar naturen hånd om selv, sier Eriksen.

— Men hvis det blir pålandsvind, og det er mer ute olje ute på havet, så kan situasjonen bli en annen, sier Eriksen.

I Mandalsregionen er det gjort enda færre observasjoner av oljesøl.

— Vi har kun fått melding om en måke ute ved Skjernøy med noe olje på brystet. Det er også funnet en bøye med noe olje på øst for Hellerøy. Men i begge tilfellene er det naturlig å tro at de er forurenset andre steder, sier brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør.

Har du sett oljesøl langs kysten? Tips fvn.no og send inn dine bilder til tips@fvn.no