STEMMERETT: Øyvind Åslie, Bjørnar Håland og Jonas Sveindal kan stemme på lokalvalget til høsten. Det synes de er bra, selv om de ikke helt vet om de vil benytte sjansen. Foto: Jarle R. Martinsen

Synes du 12-åringer bør få stemmerett? Diskutér nederst i artikkelen!

MANDAL: – Befolkningen i Norge blir eldre og eldre. Dermed får vi en skjevhet i stemmemassen som i sterkere grad domineres av eldre mennesker. Det tar partiene hensyn til og overbyr hverandre ved hvert valg i eldreomsorg, sier Aarebrot.

Han mener at ved å senke stemmeretten helt ned til 14 år og kanskje 12 år, vil man få en motvekt.

– Og da vil partiene bli straffet for ikke å bry seg om de unge velgerne, påpeker professoren.

Mandal og Grimstad er i likhet med 18 andre kommuner landet over plukket ut til å være prosjektkommuner i det kommende lokalvalget der ungdommer som fyller 16 år i år kan stemme. Kommunaldepartements viktigste begrunnelse for tiltaket er å få flere unge inn i rollen som aktive innbyggere i lokalsamfunnet.

Frank Aarebrot. (Foto: Scanpix) Foto: Herskedal, Kjell

– Vi kan finne ut av om muligheten til å delta ved valg i denne gruppen fører til større bevissthet blant unge innbyggere om deres rolle i det lokale samfunnslivet og muligheten for å påvirke lokale forhold, heter det fra departementet.

Aarebrot sier denne begrunnelsen er grei nok, men at departementet ikke må la seg vippe av pinnen om valgdeltakelsen blir elendig blant 16-åringene ved høstens valg.

– Det blir mye mer interessant å se om hva disse 16-åringene gjør som 18-åringer og stortingsvalget om to år. Vil valgdeltakelsen i prøvekommunene da være mye høyere sammenlignet med andre kommuner, spør Aarebrot seg.

Interesse

Nå har uansett startskuddet gått i Mandal for å prøve å dra opp interessen blant 15— og 16-åringene foran valget. Kommunen har henvendt seg til ungdomsskolene med et forslag om at 10.-klassingene oppsøker ulike kommunale foretak for å se hva lokalpolitikk egentlig handler om og hvordan politikken påvirker driften.

Elevene ble nylig delt opp i grupper og sendt til frivillighetssentralen, kulturskolen og brannstasjonen. Fædrelandsvennen var med på brannstasjonen, som nok ikke lar seg påvirke særlig av skiftende ordførere ettersom driften stort sett er styrt av lovpålagte oppgaver.

– Men dårlig kommuneøkonomi kan gjøre at vi ikke får kjøpe inn det utstyret vi ber om, forklarte utrykningsleder Trygve Gundersen elevene.

Utfordring

Det meste av forberedelsene foran lokalvalget vil likevel skje på den videregående skolen der 16-åringene starter i høst. Leder ved avdeling for studiespesialiserende ved Mandal videregående skole, Rune Kenneth Waren, innser at det blir en stor utfordring til høsten å få 15- og 16-åringer interesserte nok til at de faktisk vil benytte seg av stemmeretten.

– Ved å snakke om helt konkrete saker kan man vise forskjellen mellom partiene, og slik dra opp interessen. Men helt klart: Mye vil likevel være opp til lokalpolitikerne og hvor flinke de er til å fenge 16-åringene til å bruke stemmeseddelen, sier Waren.

Hva mener du?