KRISTIANSAND: "Avtalespesialisten sikrer ikke at pasientene får forsvarlig behandling", skriver fylkesmannen i Vest-Agder i sin endelige konklusjon etter tilsyn i sommer hos psykiateren.

Han behandlet 46 pasienter i 2011. Legeautorisasjonen er fra 1970, og han er spesialist i psykiatri fra 1975. Fra 1988 har han drevet en privat spesialistpraksis fra sin egen bolig.

Fylkesmannen kritiserer psykiateren for ikke å ha tilstrekkelig kontroll på behandling og oppbevaring av de personssensitive journalene til pasientene. Blant annet bruker han en sekretær innleid fra Manpower til å skrive inn dikterte journalnotater, uten at sekretæren er orientert om taushetspliktsbestemmelsene.

I journalene unnlater psykiateren å notere hva som er grunnlaget for diagnosen pasientene har fått, han opererer så og si bare alene og sender i beste fall en melding til fastlegen når behandlingen er i gang. Fylkesmannen kritiserer psykiateren for ikke å bruke samarbeidspartnere når det er naturlig for behandlingen.

Tilsynet avslørte at en av pasientene i årevis hadde forfalsket resepter på b-preparater, altså medikamenter tilsvarende valium, paralgin forte og sovemedisiner. Dette har skjedd fordi psykiateren ikke har noen oversikt over foreskrivning eller bruk av medisiner til behandlingen.

I tillegg kjenner ikke psykiateren til en veileder for foreskrivning av vanedannende midler, han foretar aldri systematiske selvmordsundersøkelser og bruker altså ofte b-preparater mot angst, selv om dette er utdatert som behandling.

Fylkesmannen har krevd en plan fra psykiateren for hvordan han vil bringe praksisen innenfor lovens rammer.