KRISTIANSAND: — Det er en utrolig interessant jobb, et arbeid med mye håp og muligheter. Jobben handler om eksistensielle spørsmål, og om livet, sier Anne-Lill Haddeland, seniorrådgiver og leder for fagteam selvmordsforebygging ved RVTS Sør.

— Det er en tung problematikk, med mange triste skjebner og møter med etterlatte. Samtidig er det meningsfylt, siden dette handler om tragiske hendelser som det er mulig å forebygge, fortsetter seniorrådgiver Ingrid Sæbø Møllen.

Haddeland og Møllen har nylig fullført mastergrad i psykososialt arbeid, selvmord, rus, vold og traumer, med selvmord som fordypning, ved Universitetet i Oslo. De to jobber heltid med selvmord, og er en del av et team på fire personer i Kristiansand som driver med selvmordsforebygging.

Eget fagfelt

Selvmord er et eget fagfelt i Norge. Det utgis til og med et eget fagblad, Tidsskriftet Suicidologi, som skriver om selvmordsforebyggende forskning. Fagteamet som driver selvmordsforebygging ved RVTS Sør, underviser blant annet ansatte i kommunen og helseforetak om selvmord. Det omfatter helsepersonell, ansatte i barnevernet, lærere, fastleger og flere andre yrkesgrupper.

— Når vi underviser ansatte i kommunen om selvmord, er det mange som synes at det ikke er et aktuelt tema. De mener at de ikke har behov for kunnskap om selvmord. Etter hvert innser de at dette er en sentral del av jobben deres, og at de har opplevd signaler fra mennesker som har ønsket å begå selvmord, forteller Haddeland.

Høye tall

I fjor tok 598 mennesker livet sitt i Norge. I Agderfylkene var tallet 35.

— Når problemene føles uløselige, ser noen selvmord som en mulighet til å slippe fri. Selvmordstanker kan vokse og gro, og noen innbiller seg at det er godt for familie og kollegaer å være foruten dem. Det er selvsagt en helt feil slutning, sier Haddeland.- Mange har begått selvmord fra broa Golden Gate i San Francisco. Noen har imidlertid overlevd hoppet. I en undersøkelse, der overlevende ble intervjuet, fortalte samtlige av de angret på handlingen i det øyeblikket de hoppet. Det illustrerer at mennesker har livshåp, og at det går an å forebygge selvmord, påpeker Møllen.

Tabu

— Er selvmord tabu?

— Ja. En lærer som opplever at en elev gir signaler om å ta livet sitt, oppfatter ofte ikke signalene. Ikke fordi han ikke vil, men fordi det er tabu å involvere seg, sier Haddeland.

De to sier at en nøkkel til å forebygge selvmord, kan være å snakke om selvmord og å stille spørsmålet: "Har du tanker om å ta livet ditt?"

— I arbeidet vårt driver vi kunnskapsformidling, der målsettingen er at de som møter mennesker med selvmordstanker skal være trygge nok til å snakke om selvmord. En slik samtale er selvmordsforebyggende, understreker Møllen.

— Noen tror at det å spørre en person om vedkommende planlegger å ta livet sitt, inspirer han eller hun til å gjøre nettopp dette. Det er en myte. En annen myte er at de som snakker om å ta livet av seg ikke gjennomfører handlingen. En tredje myte er at man ikke kan stoppe noen som har tenkt å begå selvmord, sier Haddeland.

35 selvmord

— 60 prosent av alle selvmord skjer i aldersgruppen under 50 år, så sånn sett innebærer selvmord mange tapte leveår. Hvis man ser på aldersgrupper, så er det veldig sjeldent at de under 15 år begår selvmord. Selvmordsrisikoen er konstant fra 15 til 60 år, forteller Anne Reneflot, avdelingsdirektør ved avdeling for helseovervåking og selvmordsforebygging ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

På landsbasis tok 598 mennesker livet sitt i Norge i 2011, ifølge Statistisk sentralbyrå; 434 menn og 164 kvinner. I Vest-Agder tok 17 menn og tre kvinner livet sitt. I Aust-Agder begikk 13 menn og to kvinner selvmord.

— I de fleste land er det flere menn enn kvinner som tar livet sitt. Man har forsøkt å forklare dette, men så langt har man ikke kunnet peke på noen klare årsaker til denne forskjellen, sier Reneflot.