LINDESNES: — Dette var jo fantastisk. Jeg har jo aldri vært borti noe slikt før, var reaksjonen fra bilist Over Veastad fra Rogaland etter at Fylkesordføreren hadde gratulert han som første bilist på Fardal-Osestad.

- Åpner før tida

– Vi åpner i dag 11 dager tidligere enn planlagt og godt innenfor de økonomiske rammene som var planlagt, fortalte Kjell Inge Davik, regionveisjef i Statens vegvesen i sin tale til folkemengden som hadde møtt opp ved Osestad.

- Stort for hele Vest-Agder

– Dette er stort for både Lindesnes, E 39 og hele Vest-Agder. E 39 er hele nerven fra Kristiansand havn og til Trondheim. Derfor er det uhyre viktig med god standard på den veien, sa fylkesordfører Terje Damman til fvn.no like etter at han hadde klippet snora.

Foto: Jarle Martinsen

Dette var mandalittens første snorklipping som fylkesordfører og han var ekstra stolt over at det var i hans egen region og at det var en veistrekning.– Det var voldsomt gøy både at det var her og at det var en vei, fordi jeg har jobbet med samferdselsspørsmål i 16 år, sa fylkesordføreren. Han har selv merket problemene i på den gamle strekningen.

Har selv blitt hindret av trailerne

– Jeg har ofte trafikkert Steinslandsbakken på vinterstid og har selv også blitt hindret av trailere som har blitt stående fast. Det slipper vi nå med denne nye veien.

– Dette er en sikker vei. Du har både midtrabatter og sikkert sideterreng. Kjører du utfor så skal det være godt mulig å overleve uten å bli hardt skadet, sier Jan Helge Egeland, prosjektleder for utbyggingen til fvn.no.

Slik ser den nye veien ut. FOTO: Jarle Martinsen Foto: Jarle Martinsen

Den nye traseen fikk en lang fødsel. Ryddingen av området startet i 2009. 300 millioner har prosjektet kostet. Den nye strekningen er på 3,9 kilometer, med tre felt og midtdeler. Dette skal forhindre frontkollisjoner.

— Glad jeg ikke var ordfører da

– Å bygge vei gjennom en kommune er ikke enkelt, og jeg overdriver ikke når jeg sier at det var heftige diskusjoner på rådhuset i den tida vi skulle bestemme hvilken trasse vi skulle gå for. Jeg er egentlig glad jeg ikke var ordfører da, sa Lindesnesordfører Janne Fardal Kristoffersen i sin tale til humring blant de oppmøtte. Hun fortsatte med å rose tidligere ordfører Ivar Lindland for hans engasjement i saken.

1,4 kilometer av strekninen er med støyskjerm i pleksiglass. En såkalt miljøtunell gjør det lettere for vilt - ikke minst elg - å passere den nye europaveien.

Vest for nyanlegget er 1 kilometer av den «gamle» veien utbedret.

Fvntv har prøvekjørt den nye veien for deg:

**Øst mot vest

Vest mot øst**