VENNESLA/MOSEIDMOEN: Men hos Helge Egebakken (70) i Vennesla, har pelletskaminen duret jevnt og trutt i snart ti år.

— Se så fin flamme, er det ikke bra? sier Egebakken, og fyrer opp ovnen sin.

Hver morgen i snart ti år har pelletskaminen hjemme på Moseidmoen i Vennesla startet automatisk klokka 07.00. ## Raset

I 2003 åpnet staten i halvannen måned for støtte til pelletsovner og varmepumper i private hjem. Tross den korte fristen, ble Enova overlesset med 50.000 søknader. Fra oktober 2006 ble refusjon av inntil 4.000 kroner per pelletsovn et fast tilbud.

Det første året ga Enova til sammen 5,2 millioner kroner i støtte for 1382 pelletsovner i private hjem. Siden har etterspørselen rast. Så langt i år har Enova gitt støtte til 43 ovner.

I juli gikk Norges eneste pelletsovnprodusent, Bionordic, konkurs på grunn av dårlig salg.

Totalt er 2.504 ovner kjøpt i private hjem med støtte fra Enova. Til sammen er 9,3 millioner kroner utbetalt i støtte til kjøperne av disse ovnene.

Man regner at seks av ti ovner kjøpes med støtte, altså finnes det trolig rundt 4.000 pelletskaminer i norske hjem.

Halverte forbruket

Egebakken kjøpte pelletsovnen sin for 17.000 kroner i 2003, og fikk 4.000 kroner tilbake i statsstøtte.

LIKER SIN KAMIN: Selv om pelletsovnen ble en fiasko, er Helge Egebakken (70) i Vennesla storfornøyd med ovnen han kjøpte i 2003. - Det er så lettvint, sier han. Foto: Reidar Kollstad

Ovnen har elektrisk tenning og minne. Ved oppstart trekker den 325 watt, siden kun 25 watt til matingen, mindre enn en vanlig lyspære.I sprengkulda står den på til 23.30 om kvelden. Men på denne tiden av året må Helge Egebakken eller kona slå den av i løpet av dagen. Ellers blir det for varmt. I sin enebolig brukte han før 36.000 kilowattimer i året. Nå bruker han halvparten.

Fra en beholder drypper pelletsbitene ned i et lite brennkammer. Flammene slikker opp, men ettersom varmen øker, justerer de seg til en jevn, koselig stikkflamme.

Han kjøper en palle pellets på Felleskjøpet i året. Den koster rundt 2200 kroner.

— På en voldsomt kald dag må jeg kanskje fylle på ti kilo pellets. De sier det støver, men jeg støvsuger kammeret ei gang i uka. Det tar kanskje halvannet minutt, sier Egebakken.

Fiasko

En besøksrunde til ovnselgere i Kristiansand viste kun én pelletsovn i vareutvalget.

— Vi har én Extra Flame pelletsovn. Vil du ha den? Da skal du få den billig. Vi har satt prisen ned fra 17.800 til 8.000 kroner, men får likevel ikke solgt den. Jeg vil nesten gi den bort, sier daglig leder og medeier Steinar Modalen i Varmefag i Kristiansand.

Heller ikke i vareutvalget hos Montér eller Modena fant vi pelletsovner.

— Markedet falt ut. Vi sluttet å selge pelletsovner for flere år siden. Det er ikke kos. De gir ikke naturlig flamme, som vedovner. Folk vil rett og slett ikke ha det i stua, sier ovnansvarlig Jan Arnesen ved Modena på Lumber i Vågsbygd.

— Jeg tror kundene er usikre på om de får levert pellets, på grunn av dårlig distribusjon, sier konsulent Arnold Kyrre Martinsen i Nobio, Norsk Bioenergiforening.

Mer pellets til fjernvarme

Men selv om pelletsovner til norske husholdninger ble en fiasko, vokser pelletsmarkedet for større fyringskjeler til nær- og fjernvarmeanlegg jevnt.

Forbruket av pellets i Norge har økt fra 40.000 tonn i 2008, til 60.000 tonn i fjor, og når trolig rundt 70.000 tonn i år.

— Det er likevel særdeles lite i forhold til Sverige, som har et årlig forbruk på rundt 2 millioner tonn pellets, sier daglig leder Håkon Knappskog i Pemco, en av Norges store pelletsprodusenter.

Pemco har fabrikk i Brumunddal og Säfle i Sverige. Selskapet produserer årlig 55.000 tonn pellets.

Halvparten går til varmesentraler de selv eier og driver. Resten går til andre store fjern- og nærvarmeanlegg på sykehus, i borettslag, hoteller og mindre industri.

Denne uka ble det kjent at Hafslund gir opp sitt kjempeanlegg på Averøy, som skulle produsere store mengder pellets.

— Anlegget på Averøy var basert på et internasjonalt marked, og hadde lite med norske forhold å gjøre, sier Knappskog.

For å illustrere det, viser han til at samme Hafslund er i ferd med å etablere fjernvarmeanlegg i Oslo, som vil trenge 40.000 tonn pellets i året.

— Bare denne kjelen, som skal brukes til deres fjernvarmeanlegg, vil nær doble forbruket i Norge, sier Knappskog.