KRISTIANSAND: – Vi må ta et kollektivt ansvar ved å ta imot flyktninger, men vi har ikke kapasitet til å ta imot det antall staten ber om, fastslo Rasha Abdallah (SV) da helse— og sosialstyret behandlet saken tirsdag.

– Mitt hjerte vil ta imot alle som er i nød. De skal være hjertelig velkommen til denne byen. Men blant flyktningene er det en del kriminelle og lykkejegere. Det er umulig for oss å vite hvem av dem som er i reell nød. Derfor vil jeg redusere antall flyktninger, sa Beate Helland (Frp).

– Staten ber oss om å ta et stort sprang. Vi må sørge for at vi har mulighet til å følge opp de flyktningene som kommer, sa Randi Torjussen (Ap).

– Naiv innvandringspolitikk

Helse- og sosialstyret gikk enstemmig imot en økning av bosettinger i år, og opprettholder i stedet antallet på 140. KrF gikk sammen med Ap og SV, og fikk flertall for å bosette 160 neste år, i stedet for 180 som Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) ber om. Høyre og Frp ville bosette færre.

– Vi har ikke nok boligmasse til å ta imot store familier, argumenterte Wenche Tronstad (H).

Styrets leder, Tor S. Utsogn (Frp), ville si helt nei til å bosette flyktninger.

– Det er ikke kommunens oppgave å hjelpe regjeringen med å administrere dens naive og altfor liberale innvandringspolitikk. Vi aner ikke hvem vi sier ja til. Dette blir som å ta imot flyktninger med lukkede øyne, sa Utsogn.

Aps gruppeleder Mette Gundersen sitter ikke i helse- og sosialstyret, men varslet i forkant av møtet en skepsis til det borgerlige styret.

– Det handler om solidaritet. Jeg ble glad da innvandring ikke var en del av samarbeidsavtalen på borgerlig side i Kristiansand, sa hun og viser til at KrF fikk mulighet til å velge side i denne saken.

– Trenger pause

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen viser til kapasitetsproblemer, og ba politikerne innstendig om å nøye seg med 140 bosettinger både i år og neste år.

– Kristiansand har alltid vært positive til å bosette flyktninger, men vi trenger en liten pause. Det har tatt tid å få på plass en god arbeidsfordeling i Nav, og det er nødvendig å la organisasjonen å få tilstrekkelig tid til å komme på plass, sa Dahlen.

Saken behandles i formannskapet onsdag.

– Hadde håpet på større antall

Regiondirektøren i Imdi skulle ønske Kristiansand tok imot det antall flyktninger de er bedt om, men er rimelig fornøyd med vedtaket.

– Ut fra de signalene jeg fikk på forhånd, er jeg rimelig fornøyd med dette vedtaket. Men jeg skulle selvfølgelig ønske at Kristiansand ville tatt imot det antall flyktninger som vi har behov for å bosette. Vi er avhengige av at de største kommunene tar sin del, sier Ingrid Sætre, regiondirektør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi).

Hun er kjent med at Nav Kristiansand har kapasitetsproblemer når det gjelder bosetting.

– Kristiansand har alltid vært positive til bosetting. Vi vil gjerne være i dialog med kommunen om de utfordringene som nå finnes. Ettersom administrasjonen ikke ville gå inn for å øke antall bosettinger, har jeg vært veldig spent, sier Sætre.