— Dette er jo helt vilt, og hvorfor er ikke dette tatt skikkelig tak i før? Hvordan har denne situasjonen kunnet oppstå? Hvis vi noen gang skal bruke hasteparagrafen er det nå. 300 barn skal ha plass om noen få måneder. Dette er jo helt vilt. Dette er mange barn, sa varaordfører Mette Gundersen (Ap) i kommunalutvalget i formiddag.

På politikernes bord lå en sak om å bruke 15 millioner kroner på å bygge om Kongens gate skole til midlertidig barnehage for 100 barn fram til 2013. Det vil ikke politikerne, de synes det er feil bruk av penger.

Men samtlige partier er i krisehumør over at kommunen har havnet i en situasjon med barnehagekøer – etter år med nok plasser.

— Vi har i ti år hatt en barnehagebehovsplan. Hvorfor er ikke dette fanget opp, spurte ordfører Per Sigurd Sørensen.

Politikerne krever at rådmannen nå setter alle kluter til, og kommer opp med løsninger så fort som mulig.

Det hadde de ikke trengt å kreve, for rådmann Tor Sommerseth var sterkt engasjert i kommunalutvalget. Han sa at barnehagesaken nå har prioritet én.

Hovedgrunnen til barnehagekøen er naturlig barnehageforliket i Stortinget som gir alle rett til barnehageplass og som har lovet full barnehagedekning. Den andre grunnen er at Kristiansand bruker mye lenger tid på å få fram nye barnehager enn planlagt.

— Det viser seg at regulering tar lenger tid enn vi regner med. I nye boligområder legger vi inn barnehager og får bygget greit. Men i gamle boligområder er det meget komplisert å finne egnede tomter, sa teknisk direktør Ragnar Evensen, og ba politikerne tenke over om ikke ekspropriasjon (tvangskjøp) av grunn kan være en vei å gå.

— Det er et virkemiddel som virker, men som så langt politikerne ikke har villet bruke, sier han.

Høyres Inger Skeie Hansen var spesielt frustrert over at barnehagen på Kartheia ikke blir noe. Der regulerte kommunen inn ny barnehage på ei gammel skoletomt, ei tomt som ble lagt ut til offentlig formål på 70-tallet. Men fylksmannen og departementet har krevd at friområde erstattes og nekter å godkjenne utbyggingen.

— Det er frustrerende. Staten krever full barnehagedekning. Vi planlegger og finner tomt, og så nekter den samme staten oss å bygge på en tomt til offentlig formål. Vi får jo ikke lov til å få ting til, sa Skeie Hansen.

I 2013 skal etter planen en rekke nye barnehager stå ferdige, men i mellomtiden blir det altså kø – og kostbare midlertidige løsninger.

I fjor var brakker og midlertidige barnehageløsninger en hovedgrunn til at barnehageetatens budsjett sprakk med 23 millioner kroner – en sprekk som kom helt overraskende.

— Det må gå an å flytte penger. Når den på Kartheia ikke blir noe, kan vi ikke da flytte pengene over til den ferdig planlagte barnehagen på Øvre Slettheia, som venter på penger, undret KrFs Grete Kvelland Skaara.

— Ikke så enkelt, lød svaret fra Kristiansand Eiendoms Arne Birkeland, og sa til politikerne: – Dere har bevilget penger til Kartheia i 2012 og 2013. De pengene kan ikke flyttes før dere vedtar budsjettendring.

Rådmann Tor Sommerseth sier han en av de første dagene kaller inn teknisk direktør og barnehagedirektør til et møte. Sammen skal de legge en strategi for å løse krisen.

— Ja, jobb på dugnad eller hva som helst. Dette er fullstendig krise, sa Aps Mette Gundersen.