HISTORISKE BYGGVERK: Odd Jørgensen har tidligere rekonstruert en fangsthytte fra 1930 til Svalbard museum, og er vant til litt originale oppdrag. Foto: Reidar Kollstad
ORIGINALEN: Roald Amundsens Framheim, her avbildet i The Illustrated London News 16. mars 1912. Foto: Privat

SØGNE: – Det hele begynte med at Roald Amundsen fikk en snekker til å bygge en hytte som byggesett utenfor huset sitt. Ved å si at hytten skulle brukes til observasjoner, oppnådde Amundsen det han ville, nemlig å få folk til å tro at han planla en ekspedisjon til Nordpolen, forteller Odd Jørgensen, prosjektleder for rekonstruksjonen av Framheim.

Framheim var basen Amundsen brukte som utgangspunkt for sin ferd til Sydpolen, ikke Nordpolen.

– Dere sier at hytten skal fraktes til Finse, hvor opplevelsesfirmaet YourWay arrangerer «Amundsen Experience». Er dette bare et skalkeskjul, akkurat som Amundsens Nordpolen?

– He he, det kan jo godt være den havner på Sydpolen. Det er et byggesett som kan fraktes over hele verden. Hytten kommer til å bygges opp og ned gjentatte ganger, og ender muligens på Frammuseet på Bygdøy. En vakker dag havner den kanskje i Hvalbukta, hvor den originale Framheim stod.

Godt innblikk

Første destinasjon for denne hytten er likevel Finse. Her skal Amundsens Sydpolekspedisjon gjenskapes, riktignok i en noe kortere tidsperiode. I følge Jørgensen brukte Amundsen og hans team om lag er år på turen, etter fem års forberedelser.

– Dette blir en tre dagers ekspedisjon med hundespann, autentisk utstyr og overnatting på Framheim på andre siden av Finsevannet. Vi har blant annet fått selskinnsklær fra Grønland og papegøyetelt fra forsvaret. Deltagerne får et godt innblikk i hverdagen på Sydpolen slik Amundsen og hans menn opplevde den.

Tror du Amundsen hadde vært fornøyd med hytten dere bygger?

– Å ja, jeg tror han hadde hatt det bedre klimatisk i denne. Den er stivere og tettere, og vi har bedre materialer i vår tid. Det er et puslespill å finne bilder med alle de riktige detaljene, men hytta skal se lik ut både utvendig og innvendig. sier Jørgensen.

Litt voldsomt

Det er Byggmester Øyvind Bakkevold AS i Søgne som har fått det usedvanlige oppdraget å gjenskape Framheim på en drøy uke, noe tømrer Kjetil Fredriksen setter pris på.

– Kjempegøy og vannvittig spennende. Det er utfordrende å løse ting som de gjorde på den tiden, synes Fredriksen, som ikke har planer om å bli med på ekspedisjonen selv.

– Jeg tror det ville blitt litt voldsomt og alt for langt.

I følge YourWay har Hardangervidda påfallende likheter med Antarktis, og Finse har lange polartradisjoner. Fredag prøvereises den nye Framheim, som består av en hytte og et anneks, før de 65 elementene fraktes i container til Finse. Men etter syv dager med iherdig bygging, blir ikke mye av Framheim synlig utenfra.

– Hele huset graves ned, så bare pipa og lufteventilene stikker opp. Snøen er god isolasjon, sier Jørgensen.

I år er det 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen.