Fædrelandsvennen skrev i går at fylkesvaraordfører Oddvar Skaiaa har kandidaten han ønsker seg som leder for aksjonen Ett Agder klar. Men han vil ikke røpe navn.

Fvn.no tok en ringerunde til sentrale næringslivsledere i Aust-Agder og luftet stemningen. Vi spurte om:

Har du fått forespørsel om å være med og lede folkeaksjonen for ett Agder?

Og hva synes du om sammenslåing?

Knut Dannevig, avdelingsleder Venture hos O. T. Tønnevold i Grimstad:

— Om jeg har fått en henvendelse? Nei, jeg har ikke lyst til å uttale meg om dette i pressen, for å være helt ærlig. Nå skal jo initiativtakerne diskutere dette i ettermiddag (tirsdag), ment rent generelt kan jeg jo svare at jeg er for ett Agder, det er jeg i høyeste grad.

— Du ledet stamveiaksjonen i sin tid, så du har jo litt erfaring?

— Ja, det er jo så. Jeg synes det absolutt bør bli en sammenslåing av fylkene. Det er å håpe at dette kommer på plass til tross for mange skjær i sjøen. I mine øyne er dette veldig naturlig. Dette skulle ha skjedd for lang tid siden, sier Dannevig.

Peder Syrdalen, administrerende direktør ved Asko Agder, Lillesand:

— Jeg har ikke fått noen forespørsel om dette. Og jeg kunne ikke tenkt meg det. Jeg sitter litt mellom, ettersom jeg er fra Arendal og opererer på hele Sørlandet i dagligvarer. Selv arbeider jeg som om det skulle være ett Agder allerede. Vi har jo virksomheter og kunder spredt ut over landsdelen. Så jeg opplever ikke denne fylkesgrensen overhodet i det daglige. Vi har aldri noe særlig med fylkene å gjøre. Selv synes jeg fylker er helt unødvendig, det hele kunne bare vært lagt over til kommunene.

Erik Mørland, senterleder på Oddensenteret i Grimstad:

— I utgangspunktet er jeg for ett Agder, uten tvil. Men jeg har så mange verv ved min side at jeg ville ikke våget å begi meg ut på noe slikt om jeg hadde fått spørsmål om det. Dessuten er min arbeidsplass nylig kjøpt opp av eksterne mennesker fra Østlandsområdet, så vi er inne i en omstillingsprosess. Personlig mener jeg at fordelene ved en sammenslåing burde være absolutt større enn ulempene. I motsetning til mange andre er ikke jeg redd for en polarisering mot vest. Skal man utvikle et område over tid, så kan vi ikke være så smålige. Det blir som å snakke om nissen som ikke kom med appelsin foran min eller din dør!

Arvid Johannessen, leder Grimstad næringsråd:

— Nei, jeg har ikke fått noen telefon om å lede aksjonen! Og jeg tror egentlig ikke jeg hadde sagt ja. Nå er jeg veldig for ett Agder, for næringslivet er det svært uheldig å ikke ha en samordnet politikk. Tenker vi på stamveien Oslo – Stavanger er det kjempeviktig med et samarbeid. Nå jobbes det veldig for å få bedre vei her i østfylket, men i Vest-Agder er det enda verre. Her burde det vært samordning. Ett fylke er blitt en litt følelsesmessig sak mellom Arendal og Kristiansand. Og det synes jeg blir helt unødvendig når dette knyttes opp mot fylkeskommunen som har helt andre ansvarsoppgaver enn det som er konfliktområdet mellom disse to byene.

Tone Foss By, daglig leder Foss Fabrikker på Birkeland:

— Om jeg hadde fått en forespørsel, hadde jeg sagt at jeg stemmer for en sammenslåing, men jeg hadde ikke hatt kapasitet til å lede arbeidet. Det er i hvert fall helt sikkert. For det skal noe til å henge med i svingene, og det er bedriften som er mitt første anliggende. Men jeg lover å heie på de som setter seg i førersetet! Agder burde være ett fylke, bare se på folketallet. Jeg har vel problemer med å finne et eneste argument mot en sammenslåing. Jeg tror det er viktig å tenke som en region, og det gjør vi jo på mange felt allerede. Dette vil styrke både næringslivet og helsevesenet. I det hele tatt veldig fornuftig. Litt krusninger vil det nok bli, men dette vil nok gå fort over.