KRISTIANSAND : I august setter Cathrine Tønnesen (17) fra Kristiansand kurs for ett års utvekslingsopphold i Alabama i USA, der hun har fått vertsfamilie.

USA mest populært

– For det første snakker de engelsk der. Det er mange stater og kjente steder i USA, som gir mange muligheter. Og så hadde jeg lyst til å prøve high school. Det virker som de har et godt miljø ved skolen og alle aktiviteter skjer i regi av skolen, sier Cathrine, som er ferdig med første året allmenn ved KKG.

Mange av høstens utvekslingsstudenter gjør som Cathrine — både på landsbasis og i Agder. USA er førstevalget for de aller fleste.

På Agder er det ingen som sender flere utvekslingsstudenter enn Aspect.

Liv Kirsten Rølland, Aspects representant i Agder.

– Fornøyde utvekslingsstudenter er den beste reklamen, mener Aspects lokale representant, Liv Kirsten Rølland . Organisasjonen sender i år totalt 41 unge egder. 26 av disse skal til USA, åtte til England, seks til Australia og én til New Zealand. På landsbasis formidler organisasjonen 150 utvekslingsstudenter, hvorav 83 til USA.AFS Norge Internasjonal Utveksling skal sende syv fra Agder-fylkene. Av disse skal fem til USA, én til Frankrike og én til Sveits. På landsbasis reiser rundt 250 elever, nesten halvparten til USA.

Speak Norge AS, som har samme eier som Aspect, sender kun én Agder-elev i år, også denne til USA.

Flere velger «eksotisk»

Selv om de fleste av utvekslingsstudentene fremdeles velger USA og andre engelsktalende land, opplever flere organisasjoner en dreining mot mer utradisjonelle destinasjoner.

EF Norge er blant organisasjonene som aktivt har markedsført nye land i sitt program.

– Vi sender flest til USA, som er den mest populære destinasjonen. Og land som Storbritannia og Tyskland har stabil søkning. Men i den siste tiden har vi sett en trend der Japan, Hong Kong, Costa Rica og andre «eksotiske steder» har fått en stor økning, forteller Morten Davidsen, country manager i EF Norge, som mener flere nå ønsker å lære spansk og tysk.

Også Youth For Understanding (YFU)-Internasjonal ungdomsutveksling har mange elever som skal til USA.

– Men vi prøver å promotere andre land, ved at elevene kan få en unik opplevelse og et nytt språk, sier Astri Sjoner, frivillig i YFU. På landsbasis sender organisasjonen totalt 95 elever, hvor rund halvparten reiser til USA. Fra region Agder er det denne høsten fem elever. Ingen av disse skal til USA, men drar henholdsvis til India, Frankrike, Sør-Afrika, Tyskland og Japan.

Eline Bondevik (17) fra Grimstad er eneste norske utvekslingsstudent i India, og er Sommerpraten i vår papiravis i dag.