MANDAL: – Vi vil anke så lenge det er ankemuligheter. Dette er en prinsippsak der vi nekter å godta at dyr er rettsløse, sier lederen for Dyrebeskyttelsen (DB) i Mandal Anne Lise Skoie Risøen.

De anker i disse dager en avgjørelse fra Kristiansand tingrett til lagmannsretten. Tingretten mener at Dyrebeskyttelsen ikke er part i en sak der tre kattunger ble plassert i en eske i ei grøft på Konsmo i Audnedal i fjor.

Saken starter da en kvinne på Konsmo så fra sitt kjøkkenvindu at en bil parkerte ved fylkesveien. En mann gikk ut av bilen og plasserte esken ved veien. – Da bilen var kjørt gikk hun ut for å sjekke esken. Der fant hun kattungene, forteller Risøen.

Kvinnen kjørte etter bilen og konfronterte vedkommende. – Her benektet han at han hadde latt kattungene være igjen, sier Risøen.

Dermed ble Dyrebeskyttelsen i Mandal involvert. De anmeldte i første omgang saken til politiet som henla den etter to dager fordi de mente det ikke var bevis nok. DB anket henleggelsen til statsadvokaten som ba politiet se på saken en gang til. Ni måneder etter kom nytt avslag om etterforskning, denne gang med begrunnelse i at det ikke var kapasitet.

Tale kattenes sak

Igjen anket DB, og nå i september henla statsadvokaten saken. Da gikk DB til tingretten. – Det viktige er jo å få avklart om Dyrebeskyttelsen er part i en slik sak. Kan de snakke disse kattenes sak, spør advokat Vegard Bø Bahus som representerer DB.

Han mener ja ettersom DB overtok eierskapet av dyrene etter at de var dumpet. Han har anlagt en privat straffesak mot kattedumperen slik straffeprosessloven åpner for. – Vi krever ham straffet, sier Bahus som tror det mest aktuelle er en bot.

Tingretten mener at DB ikke er part i saken (se egen sak), og vil derfor ikke behandle søksmålet. Denne avgjørelsen blir anket til lagmannsretten denne uka.

Kattene rettsløse

– Det retten egentlig sier er at dyrene er rettsløse. Dersom politiet ikke vil etterforske en slik sak der dyr er dumpet for å dø, enten fordi det ikke er bevis eller tid til å etterforske, så er det fritt fram å holde på slik. Det finnes gjennom året, særlig foran feriene, nok av eksempler på at folk dumper sine dyr, sier Arnfrid Robstad, leder for Dyrenes beskytter i Kristiansand.

De støtter Dyrebeskyttelsen i Mandal økonomisk og akter å bruke de midler som trenges for å kjøre saken gjennom rettsapparatet.

Avviser heksejakt

DBs leder i Mandal, Anne Lise Skoie Risøen, avviser at dette ligner på en heksejakt på vedkommende som satte ut kattene. – Vi ønsker å statuere et eksempel på at det slett ikke er greit å kaste dyr som ting, sier hun.

De tre kattungene ble tatt vare på, og er i dag hos to ulike familier.

Vedkommende som DB ønsker straffet tar ikke telefonen. Men i følge tingrettsdommen har han til politiet avvist at det var han som dumpet kattene.

– Er ikke part i saken

Kristiansand tingrett mener Dyrebeskyttelsen ikke er part i saken og derfor ikke kan anlegge sak mot vedkommende som dumpet kattene i grøfta. Tingrettsdommer Lillian Skranefjell ønsker ikke å kommentere sin avgjørelse, men henviser til sin dom.

Her heter det at retten til å forfølge en straffbar handling gjennom et privat søksmål er forbeholdt en som er direkte part. Denne parten skal verne egne personlige interesser. Retten mener at Dyrebeskyttelsen ikke er direkte krenket, og at det ikke er nok at DB overtok kattene i etterkant.

Tingretten konkluderer med at brudd på dyrevelferdsloven er noe det offentlige skal straffeforfølge, ikke privatpersoner eller organisasjoner.