EVJE OG HORNNES: Neste år skal Evjeheimen fra 1978 bygges om med tanke på kravet om flere sykehjemsplasser. Antall institusjonsplasser øker fra dagens 22 til 27. ## Lav dekningsgrad

— Oppgraderingen er for å møte kravene i samhandlingsreformen. Kommunen har i dag en lav dekningsgrad på institusjonsplasser i forhold til behovet. Vi er nødt til å øke kapasiteten, sa pleie- og omsorgssjef Hallstein Homdrum til Fædrelandsvennen 7. november.

Investerer i 2014 og 2016

Fredag la rådmann Jens Arild Johannessen og økonomisjef Anne Sofie Hornnes fram sitt budsjettforslag for 2013 og økonomiplan for perioden 2013–2016. Neste år blir et utredningsår med tanke på kommende investeringer. Kommunen ser behovet for å bygge en ny flerbrukshall ved Evje skole om noen år. Den gamle gymsalen skal rives, mens svømmehallen beholdes som i dag. I 2014 er det lagt inn totalt 26 millioner på investeringssiden. 2015 blir det kun mindre investeringer på vann og avløp. I 2016 er det lagt inn byggetrinn to på Evjeheimen.

Klarer ikke å spare

Som i andre kommuner er det et nøkternt og stramt budsjett i Evje og Hornnes. Ifølge økonomisjefen er det foreløpig ingen krise i setesdalkommunen.

— Budsjettet er stramt i den forstand at vi bruker alt vi har, og ikke setter av til fond. Det er ikke mange skjulte reserver i dette budsjettet. Dersom noe går galt, kan vi måtte ty til fond, bemerker Anne Sofie Hornnes.

Advarer

I henhold til Evje og Hornnes' handlingsregel for gjeld, bruker kommunen 3,6 millioner av disposisjonsfondet til investering i 2013 og i løpet av hele planperioden nesten ti millioner.

Det mener rådmannen og økonomisjefen ikke går i lengden. Kommunen har i dag et disposisjonsfond på 27,1 millioner. I 2013 budsjetteres det med et netto driftsresultat rundt null. Det vil ikke være rom for avsetninger verken i 2014 eller 2016. ## Styrker sykehjem og barneskole

Budsjettet inneholder få kutt. I pleie- og omsorg styrkes antall årsverk med to i forbindelse med utbygging av sykehjemmet, og ytterligere to i 2014 (2,1 mill.). Også bemanningen i Hovslagerveien bofelleskap styrkes med 2,68 årsverk på grunn av ressurskrevende brukere. I skolesektoren blir Evje barneskole tilført 1,5 millioner neste år til økt bemanning og støttetiltak. Det er i tillegg avsatt 450.000 kroner på driftsbudsjettet til skifting av vinduer og tak. På Evje ungdomsskole blir det endringer i drift. Antall årsverk reduseres fra 21,08 til 20,46 på grunn av færre elever.

Totalt øker Evje og Hornnes kommune antall årsverk med 12, fra 251 til 263 neste år. Fire av disse er interkommunale.