KRISTIANSAND: Kristiansand tingrett dømte fredag den tidligere ustraffede mannen til fengsel i 60 dager for tre tilfeller av vold mot politibetjenter, forulemping mot offentlig tjenestemann, for ikke å ha oppgitt personalia, trusler mot politiet samt for å ha båret våpen uten aktverdig formål.

I skjerpende retning legger tingretten vekt på at 19-åringen i løpet av et kort tidsrom ved tre anledninger har utøvd vold overfor offentlig tjenestemann.

«Til tross for at han har vært under etterforskning for det første forholdet og avgitt forklaring i forbindelse med dette, har han gjentatt tilsvarende handlinger ved to påfølgende anledninger,» bemerker retten. I formildende retning ser retten på at mannen har tilstått det han husker av episodene.

Spyttet politimann i øyet

Natt til 17. mai i år hadde venndølen vært på fest hos en kamerat der han drakk en del whisky. Deretter gikk han på byen og drakk tre-fire øl på et utested. Utenfor kom han i krangel med en annen person, som så utviklet seg til en slåsskamp. Da politiet kom til stedet, løp 19-åringen bort, men en politistudent satte etter ham og fikk lagt ham i bakken sammen med en vekter, ifølge dommen fra Kristiansand tingrett.

Deretter kalte mannen politibetjentene på stedet flere ukvemsord. Han ble kjørt til politistasjonen, men nektet å oppgi personalia til politiet.

«Han satte seg også opp mot tjenestemennene og spyttet mot dem, blant annet slik at han traff den ene politibetjenten i øyet,» heter det i dommen.

Deretter uttalte han «Hadde jeg hatt en Glock så ville jeg drept dere».

Mannen erkjente straffskyld for forholdene som skjedde denne natta.

Kastet mat på politimann

Senere i sommer; 25. juni, var 19-åringen igjen på byen. To politibetjenter kjørte ved 01-tiden uniformert patrulje i Markensgate. Der gikk 19-åringen til angrep på den ene politibetjenten ved å kaste en matbit gjennom vinduet til politibilen. Maten traff den ene betjenten i ansiktet. Deretter slo han i politibilen og løp fra stedet. Betjenten som var truffet gikk ut av bilen og ba ham om å stoppe. Det gjorde 19-åringen. Da politibetjenten nærmet seg, forsøkte han å slå ham uten å treffe. Så snublet han i sine egne bein og falt, slik at politiet fikk kontroll på ham.

Deretter skal han ha spyttet gjentatte ganger etter den samme politibetjenten og traff ham én gang i ansiktet, ifølge dommen.

Mens mannen ble satt inn i arresten, sparket han mot politiet og truet med at han ikke hadde noen problemer med å «ta dem». Han skallet også den ene politibetjentens hånd mot en dørkarm.

Det viste seg at han var i besittelse av en foldekniv.

Venneslamannen har erkjent deler av hendelsesforløpet, men forklarer at han ikke husker å ha utøvd vold. Han var påvirket av alkohol.

Kastet flaske mot politibil

Ved 02.30-tiden 1. september i år var 19-åringen nok en gang i Markensgate, og han var beruset. Da kastet mannen en glassflaske mot en politibil og løp deretter fra stedet. To forbipasserende holdt 19-åringen fast til politiet kom. Da sparket han gjentatte ganger mot en av politifolkene, og traff ham én gang. Han kom med flere ukvemsord mot betjentene, og sa «Bare vent til jeg kommer ut så skal jeg skalle dere ned».

19-åringen har forklart seg i samsvar med politibetjentens forklaring i dette tilfellet.

Siden mannen er ung og holder på med skolegang, har retten vurdert om deler av straffen for lovbruddene kan gjøres betinget, men er kommet frem til at dette ikke vil være tilstrekkelig ut fra allmennpreventive hensyn.

Fvn.no har omtalt alle de tre episodene mannen nå er dømt for tidligere. Se under «Les også»: