— Det er bare regn, slik har det vært lenge. Jeg så forresten en høstfarge her på fredag, men da var det sol. Ellers ser jeg bare grått i grått, sier feiermester Jostein Bertelsen, som holder til på Vennesla.

Sammen med sønnen Frank, som også er feiermester, er han torsdag på Suleskar for å ha branntilsyn med to hytter. Utenfor regner det så tett at Jostein har med seg en blomstrete paraply må holde over uniformen for å holde seg tørr, skriver Aftenbladet.no.

— Det er mildt sagt trist, jeg har aldri opplevd verre høst. I fjor var det sol og fint hele september og skikkelig fine farger, sier han og kikker rundt seg på noen av bjørkene som allerede har mistet bladene. Andre er fortsatt grønne. Noen er lys gule. Og på bakken vokser smørblomster.

Fuktighet

Det finnes områder på vei til Sirdal der høstfargene er fine og gule, men på store deler av strekningen er det brunlig og fritt for blader.

— Dette har med å gjøre at det har vært mye nedbør. Når det er mye nedbør, holder ikke bladene seg grønne lenge nok til at de dør den naturlige døden de pleier å dø. Det er for vått til at de holder seg grønne, sier Stig-Arild Fagerli, meterolog ved StormGeo-Bergen.

— Dette skjer et stykke under tregrensa, på 600-700 meter over havet. Det er ganske stor forskjell i på i år og slik det pleier å gjøre vanligvis. Bladene faller før de pleier å falle om høsten.

- Hvor mye skal det regne før dette skjer?

— Det er vanskelig å si, men det må regne en del over det normale. Det er gjerne sånn at hvis det regner veldig mye på seinsommeren og tidlig høst, får du mindre av de flotte høstfargene fordi ting visner, råtner og dør. Det er absolutt en sammenheng mellom høstfarger og nedbør. På deler av Vestlandet har det vært eksepsjonelt vått i år. Flere steder har det regnet mer enn på titalls og hundretalls år, sier han.

Til nå i september har det allerede regnet mer enn det som er normalt for hele måneden i Sirdal, sier han.

— Det betyr at det kommer til å bli en meget våt september i Sirdal, sier Fagerli.

Førsteamanuensis Bjørn Håland ved Universitetet i Stavanger, bekrefter at de fargeløse bladene kan skyldes fuktighet.

— Det kan være sopp som angriper bladene, eller så er det parasitter som kommer igjen med visse års mellomrom. På samme måte som du har lemenår og rypeår, har du år der sykdom på trær er vanlig, sier Håland, som sier han ikke vet nøyaktig hva som er årsaken til årets brune høst.

— Fine høstfarger får vi ikke her på Jæren. Hadde det vært litt tørrere, hadde det vært en sjanse for det. Men vanligvis er det finere opp mot Sirdal og Østlandet fordi det er tørrere der, sier han.

Jakt i regn

Utenfor Fjellbutikken på Suleskar står Andreas Dunkley og Kristian Eiken Olsen, klar for å dra ut på rypejakt sammen med ungdomsgruppa i Haugesund jeger- og fiskeforening.

— Det er vått, rett og slett. Mindre løv på trærne, og det er derfor du ikke får de flotte fargene. Det har en helt naturlig forklaring, sier Dunkley.

— Jeg jobber i Statskog, og vi merker at jegerne er mye kortere på jakt enn vanlig. Det har vært mye regn og vind. Ved dårlig vær er det vanskeligere å jakte, sier Eiken Olsen.

— Det er vanskeligere å jakte når været er sånn. Villrein er vanskelig på grunn av tåke, rypejakta er vrien på grunn av tåke, regn og sky fugl, sier han.

— Løvet har forsvunnet tidligere i år enn ellers. Bekkene er store, og myrene er søkkvåte.

Gerd Åmlid står bak disken på Fjellbutikken.

— Det er ikke samme gløden ute som vanlig, sier Åmlid, som legger til at været selvsagt er det store samtaletemaet.

- Stor forskjell

Også Torbjørg Haugen, som driver Sirdal Høyfjellssenter, har merket seg den fargeløse høsten.

— Jeg var inne på heia sist lørdag og gikk en god tur inn mot Setesdal. Det pleier å være så utrolig flotte farger. Jeg sa det, at det er så rart i år, for det er ingen farger. Vanligvis hvis du kjører over heia fra Sirdal til Setesdal, er det akkurat som om heia står i brann, men slik er det ikke i år. Det finnes nesten ikke et blad på trærne, sier hun.

Det samme sier Najette Haugan, som driver Ørneredet ved Kjerag.

— Noen plasser er det fortsatt sommer, mens noen plasser er det allerede vinter. Det er veldig rart. Jeg tror en del av fargene en pleier å se er borte, mener hun.

— Det gikk så fort! Det er ingen tvil om at det er stor forskjell i fargene rundt omkring, og at det er forskjell fra hvordan det pleier å være, sier hun.

Røldal

Også i Røldal glimrer fargene med sitt fravær.

— Fargene er noe redusert. Det begynte veldig tidlig å gulne. Noen bjørker er helt snaue nå, mens noen er grønne fortsatt. Jeg tror en del av fargene man pleier å se er borte, sier Alf Medhus, daglig leder ved Røldal Hyttegrend.

- Hvordan har været vært hos dere?

— Det har ikke vært annet enn regn siden midten av mai, sier Medhus, som sier at folk ikke blir liggende så mange netter når været er som dette.

På høyfjellet derimot, meldes det om fin høst.

— Her er det fine høstfarger, i rødt, gult og grønt, som høsten skal være. Selv om vi har regnet bort, har vi ikke sett det her som de snakker om andre plasser, at det ikke er fine farger, sier Anders Sten Nessem, daglig leder ved Haukeliseter Fjellstue.