STAVANGER: Eks-kjæresten som hevder at Helge Ivar Breland Pedersen voldtok henne mellom 10 og 15 ganger over tre år, er 30 prosent invalid og i stor grad arbeidsufør, ifølge sakkyndige eksperter.

Årsaken til invaliditeten er det tidligere kjærlighetsforholdet til Pedersen, mener hun.

I forrige uke fortalte hun i retten om en rekke voldtekter og voldsovergrep som skal ha skjedd mens de var kjærester og samboere mellom 1999 og 2002. Bistandsadvokat Per Ivar Hessen vil under sin prosedyre i slutten av rettssaken legge ned påstand om at Pedersen skal betale 29-åringen 3,1 millioner kroner. Beløpet er uvanlig høyt. Normalt blir voldtektsofre kun tilkjent oppreisningserstatning, og da vanligvis på rundt 100.000 kroner.

Lillesand-kvinnen krever oppreisningserstatning på opptil 200.000 kroner, ménerstatning på 221.332 kroner og erstatning for inntektstap og fremtidig erverv på over 2,5 millioner kroner.

– Erstatningskravet er maskinelt utregnet og basert på sakkyndiges rapporter. Vi mener det er bevist i saken at hennes store problemer kom etter at hun innledet et forhold til tiltalte. Da eskalerte problemene, og kravet fremmes etter dokumentasjon i journalene hennes, sier bistandsadvokat Per Ivar Hessen.

Kvinnen forklarte i retten at hun gikk på en rekke medisiner – antidepressiva, beroligende og sovemedisiner –og at hun har vært innlagt over 20 ganger på psykiatrisk etter at hun gikk inn i forholdet med Pedersen.

Pedersen har innrømmet et par voldsepisoder, men nekter blankt på at han noen gang har voldtatt henne.

I erstatningssaker gjelder andre beviskrav enn i straffesaker. Pedersen kan derfor risikere å bli dømt til å betale erstatning selv om han skulle bli frifunnet strafferettslig for voldtekter. I straffesaker skal tiltalte bare dømmes dersom det ikke finnes rimelig tvil. I erstatningssaker holder det med «klar sannsynlighetsovervekt» for at tiltalte har gjort det han anklages for.

Tiltaltes forsvarere vil primært prosedere på at Pedersen ikke har voldtatt kvinnen. Sekundært vil de hevde at hennes psykiske problemer i hovedsak skyldes kjente traumatiske opplevelser i oppveksten, ikke de angivelige voldtektene.

– Det er viktig for oss å belyse at også barndomstraumene kan ha ført til inntektstap og varige mén. Det er ikke sikkert at hun ville vært i jobb i dag dersom hun ikke hadde truffet tiltalte, sier Pedersens forsvarer, advokat Svein Kjetil Lode Svendsen.