VENNESLA: Hvorfor var tre menn på guttetur til en nedlagt kraftstasjon midt på natta? Hva skulle de der? Hvordan skjedde egentlig ulykken som fikk et så dramatisk utfall?

– Vi har ikke fullgode svar på disse spørsmålene. Politiet håper at etterforskningen kan bidra til en fullstendig oppklaring. Det sier fungerende lensmann i Vennesla og Iveland, John Thomas Homme til Fædrelandsvennen.

– Vi betrakter det som skjedde som en ulykke, sier han.

Her druknet 23-åringen

Forbi sperringer

41-åringen ble sterkt forkommet reddet ut av kraftstasjonen natt til i går av redningsdykkere. 23-åringen, som gjorde redningsforsøket, mistet livet. Tredjemann på turen, også han 23 år gammel, var den som fikk varslet om ulykken. Det gjorde han via en kamerat i Vennesla, som viste politiet veien til ulykkesstedet.

De tre tok seg inn forbi sperringer og høye gjerder rundt den nedlagte kraftstasjonen i mørket. Alle tre gikk inn i et rom i selve turbinrøret. De brukte trolig lyset fra mobiltelefonene til å orientere seg. Der er det en fallhøyde på fem-seks meter ned mot vannet inne i røret.

Kriminelle handlinger

Spørsmålene politiet stiller seg i etterforskningen har naturlig sammenheng med at alle tre tidligere har vært innblandet i kriminelle handlinger, blant annet narkotika. 41-åringen ble for kort tid siden dømt i tingretten for heleri og hasjbesittelse. Om en snau måned skal han møte i retten tiltalt for grov mishandling og frihetsberøvelse.

Den omkomne og den andre 23-åringen som var med til den nedlagte kraftstasjonen, skal ha en viss tilknytning til Hells Angels, etter tidligere å ha vært med i motorsykkelklubben Holyriders, og senere motorsykkelklubben Conquest.

– Vi hadde en samtale med 41-åringen, som først falt ned i turbinrøret, på sykehuset i går. Han er ikke formelt avhørt. 23-åringen har gitt forklaring, og vi har avhørt flere andre. Vi begynner å danne oss et bilde av hva som har skjedd. Politiet håper de kriminaltekniske undersøkelsene og den foreløpige obduksjonsrapporten som forhåpentlig kommer i ettermiddag, skal gi oss flere svar. Det er gjort beslag i området som vi skal undersøke nærmere, sier Homme.

Uhell

– Er det beslaglagt eller funnet narkotika?

– Det kan jeg ikke kommentere. Vi har saumfart området med våre egne folk og med politihund.

– Har turen inn til dette turbinrøret sammenheng med noe oppgjør mellom personer i et belastet miljø?

– Det er det foreløpig ingen grunn til å tro. Vi betrakter det som har skjedd som et uhell som har fått dramatiske konsekvenser.

– Er politiet kjent med at en av de tre skal ha skrevet noe på Facebook som kan oppfattes som trusler i en sammenheng?

– Vi er kjent med det, men vet ikke om noen konflikter mellom noen av personene så langt, understreker Homme.

Politiet har brakt på det rene at alle tre var i et slags rom i selve turbinrøret da ulykken skjedde.