MANDAL: I bystyresalen i Mandal klargjør kommunens Trine Merete Vasby, Sissel Dahn og Ida Holte en liten hærskare laptop-er.

Fra 10. august blir det mulig å forhåndsstemme. Da skal de forskjellige valglokalene i Mandal være utstyrt med pc-er. På dem skal funksjonærene holde kontroll med det elektroniske manntallet.

Selve stemmegivningen er tenkt å foregå fra den enkeltes stue og fra private hjem, forteller organisator Vasby. Pc-er i avlukkene blir det ikke.

Utvalgt kommune

Mandal er en av ti kommuner som nå skal teste ut elektronisk stemmegivning til kommune— og fylkestingsvalget. Ordningen kommer i tillegg til stemmeurnene og det «vanlige» valget. På selve valgdagen er det for øvrig bare mulig å stemme papirbasert - den elektroniske løsningen varer ut forhåndsstemmeperioden.

— Vi prøvde først ut e-valget da Mandal stemte over navnet på bro over elva. Dette er mye større, sier Vasby.

Hun er nær ved å garantere at startvanskene fra forrige gang er luket bort. For å stemme må man være bruker av MinID.

Lar 16-åringer stemme

I tilegg til e-valget, er Mandal med i et annet pionerprosjekt - ordningen som lar kommunens 16-åringer stemme ved kommunevalget. De kan imidlertid ikke stemme i fylkestingsvalget, og heller ikke stå på liste til bystyret. Barne- og ungdomsrådet (BU), skolene og de politiske partiene er alle engasjert i prosjektet.

Mandal kommune er en av fire i landet som både har e-valg og stemmemuligheter for 16-åringer i høst.

Vasby mener noe av grunnen er at kommunen har markert seg positivt både på dataløsninger og innen ungdomsdemokrati tidligere.