KRISTIANSAND: — Først: Hvis det oppstår en krise er det utrolig viktig at mobilnettet fungerer, sier avdelingsdirektør i Post- og Teletilsynet, Elisabeth Aarsæther.

Hun stusser over nyheten om at Telenor blir nødt til å ha egne møter med Kristiansand kommune fordi saksgangen når det gjelder utbygging av mobilnettet oppleves som en flaskehals.

Krav om modernitet

UNDRER SEG: Avdelingsdirektør i Post- og Teletilsynet i Oslo lurer fælt på hvorfor Kristiansand har satt seg på bakbeina i siste utbyggingsfase av Det Digitale Agders prosjekt, der regionen trenger 149 nye basestasjoner. Foto: Svein Erik Dahl

— For det andre, hvordan er det mulig å ville ha modernitet over alt, med en stor studentmasse og moderne industri, og en befolkning som gjerne vil være på nettet over alt, uten samtidig å tilrettelegge for mobildekningen?Aarsæther mener kommunen må ta inn over seg at folk krever stadig mer og bedre dekning og kapasitet til å bruke sin nye smarttelefoner, lesebrett og andre bærbare enheter som bruker mobilt bredbåndsnett.

At det er butikker, boligområder og industri som nesten ikke har dekning, og at utbyggingen går for sent, undrer hun seg stort over.

- Vi er litt i undringsfase. Vil ikke Kristiansand være en moderne by? sier hun.

Ingen helsefare

— Rapporten fra helsetilsynet slår fast at strålingen fra mobilmastene ikke er helseskadelig. Samt: Det er ikke mulig å ha en god dekning hvis du ikke har mobilantenner.

— Vi er en statlig myndighet, og sammen med Statens strålevern har vi kompetanse og informasjonen om dette - som Kristiansand gjerne må få, sier Aarsæther.Hun minner om at effekten av mobilantennene bidrar til et funksjonelt mobilnett, som samfunnet setter pris på. Samtidig henviser hun til at regjeringen i brevs form har bedt norske kommuner om å være fleksible og tilrettelegge for utbyggingen av mobilnettet.

— Det er et paradoks at kommunale myndigheter ikke tar innover seg disse rådene. Flere statsråder og ulike departementer har sendt ut dette brevet, sier direktøren.

Jørgen Kristiansen (KrF), varaordfører i Kristiansand. Foto: Tore-André Baardsen

— Har ventet bevisst med å gi grønt lysVaraordfører Jørgen Kristiansen (KrF) medgir at det har hersket en avventende holdning til å bygge ut byens mobilnett i full skala, slik Telenor ønsker.

— Bystyret har mottatt en del bekymring fra byens befolkning knyttet til stråling fra basestasjonene som sender ut mobilsignaler, sier Kristiansen.

Han har ønsket å få avklart spørsmålet om strålefare før grønt lys kan gis til utbyggerne.

- Folks bekymring må vi ta på alvor, sier Kristiansen.

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen sa i etintervju med Fædrelandsvennen torsdag at han opplever saksbehandlingen i Kristiansand kommune som treg.

— Vi kan ikke oppfylle kontrakten med den hastigheten dette går i nå, sa Telenor-direktøren.

Avventende

— Telenor klager over treghet i systemet, og at det tar for lang tid å finne tomter til mobilmastene?

- Det kan nok hende at man har vært litt avventende med vilje her, forklarer Jørgen Kristiansen.

Varaordføreren innrømmer at hensynet til byens befolkning har veid tungt når de har villet vente med å åpne for utbygging av mobilnettet i stor skala.

— Vi har ventet på en rapport fra Folkehelseinstituttet, og den ble lagt frem torsdag, sier Kristiansen.

I rapporten er det utredet om svake elektromagnetiske felt er skadelige. Slike felt fins rundt mobiltelefoner, trådløse nett, mobilmaster og annet utstyr med radiosendere.

MOBILANTENNER: Antennene rundt Sørlandsparken står tett, men er likevel ikke tilstrekkelig for å sikre god nok mobildekning. Foto: Reidar Kollstad

«Gruppen fant ikke grunnlag for at de svake feltene rundt mobiltelefoner og annet sendeutstyr øker risikoen for kreft, nedsatt fruktbarhet hos menn, andre skader på reproduksjon, andre skader på nervesystemet, eller andre sykdommer og helseskader,» heter det blant annet i rapportens konklusjon.Forskerne peker blant annet på at grenseverdiene for såkalte svake felt fra mobiltelefoner og annet sendeutstyr er 50 ganger under det nivået som kan gi oppvarming av menneskelig vev, eller som kan få nerveceller til å avfyre signaler.

Vurderer søknadsplikt

— Rapporten er jo relativt klar, sier Kristiansen.

- Da er det vel bare å gi Telenor rød løper til hver en knaus?

— Nå kom rapporten på torsdag, så nå må vi tygge litt på den, både i administrasjonen og i bystyret. Det er jo også kommet innsigelser på rapporten, sier han.

- Hva gjør dere så?

- Det vil sannsynligvis komme en innstilling om det skal være søknadspliktig å sette opp mobilmaster. I dag er det ikke slik, det er fritt fram for å bygge, såfremt det finnes areal.

Selv har ikke varaordføreren verdens beste mobildekning ute på Flekkerøya.

— Jeg får iblant melding på mobilen at jeg har mistet fastlandsdekningen. Signalene fra Color Line er sterkere enn mobilsignalet fra basestasjonene på land.

- Se det. Så når tror du bystyret vil ha bestemt seg for om videre utbygging skal være søknadspliktig?

— Når vi passerer nyttår tror jeg nok vi har landet det politiske på dette, sier Kristiansen.