KRISTIANSAND : Tirsdag fikk helsepersonell ved Sørlandet sykehus et godt innblikk i hvordan de psykotiske pasientene de behandler opplever hverdagen – og i redselen og angsten knyttet til så hverdagslige ting som å gå til butikken.

En psykosesimulator er nemlig nå på vei rundt Europa for å la helsepersonell føle på hvordan hverdagen kan fortone seg for schizofrenipasienter, og tirsdag rullet bussen innom SSHF.

SIMULATORBUSS: Overlege Torbjørg Johanne Jensen mener simulatoren gir en opplevelse som sammenfaller med hva hun hører fra egne pasienter som har hatt psykose. Foto: Henrik Ihme

— Her kan de som jobber i psykiatrien få oppleve litt av hva pasienter med psykose opplever til vanlig, sier Torbjørg Johanne Jensen, overlege ved enhet for førstegangspsykoser ved psykiatrisk avdeling.

Realistisk

Simulatoren tilhører legemiddelselskapet Janssen-Cilag, og bruker lyd, video, luftstrømmer og bevegelse i gulvet for å få fram hvor angstfylt hverdagen kan være – med kraftig paranoia og frykt. Stemmene "i hodet" messer kontinuerlig gjennom hele simulasjonen, samtidig som du bombarderes med trafikkstøy og stirrende og truende forbipasserende.

Hittil har over 25.000 mennesker i Europa, hovedsakelig fagfolk og helsepersonell, prøvd simulatoren.

Jensen har jobbet med pasienter i mange år, og sier at hva de forteller om psykosetilstanden sammenfaller med simulatoropplevelsen.

— Det går på stemmer og at de ser ting andre ikke ser. Det er redselen og angsten som er verst, og følelsen av at andre vil deg vondt. Det er en foreferdlig sykdom, og vi vil hjelpe dem til å slippe den angsten, som noen av dem har hatt over lang tid, sier hun.

Opplæring

For overlegen er dette kunnskap som kan komme helsepersonellet ved sykehuset godt til nytte. Mens Fædrelandsvennen var i bussen kom både ansatte ved psykiatrien og ambulansepersonell innom.

— Psykose er et symptom på schizofreni, og hovedønsket med dette er å gi opplæring til ansatte ved sykehuset. Det har vært mange innom allerede og interessen er stor, sier Jensen.

Psykoser oppleves enten som hallusinasjoner, vrangforestillinger eller tankeforstyrrelser.

— Vi tror det er en biologisk tilstand, som mange er disponible for. Arv eller hendelser i tidlig barndom kan spille inn, og stress, søvnmangel og rus kan skape en kjemisk ubalanse i hjernen og framskynde en psykose, sier Jensen.

Mange blir friske

Men har man utløst en psykose, så finnes det håp for behandling.

— Gjennom samtaleterapi, medikamenter og samarbeid med familien kan den kjemiske ubalansen i hjernen utjevnes og angsten reduseres. Man må lære å mestre psykosen, og mange blir helt friske. Av pasienter med diagnosen schizofreni kan rundt 25 prosent bli friske – men her er det viktig med tidlig behandling, sier hun.

Schizofreni er en sjelden tilstand, men allikevel har omkring 45000 nordmenn sykdommen. Schizofreni oppstår hos ca. 17 av 100 000 innbyggere per år. Statistisk sett betyr det drøyt 1500 personer i Vest-Agder.