LILLESAND: Lillesand kommune mener at det over et langt tidsrom er satt fyr på store avfallsmengder på eiendommen til Nilsen. Den ligger like over Møglestu videregående skole.

I juli 2006 varslet naboer om at det var satt fyr på 40-50 tonn søppel. I november-desember 2007 kom brannsjefen og naturforvalteren i Lillesand på besøk da det var full fyr.

Da ble Nilsen pålagt å slukke bålet. Hvis ikke ville brannvesenet slukke, og grunneieren måtte betale. 3. oktober 2008 påviste kommunen igjen ulovlig søppelbrenning.

Senere er det oppdaget store mengder oppsamlet spesialavfall på eiendommen som kommunen mener ikke er Nilsens avfall, men søppel han har tatt med seg.

Bøtelagt

Bystyret i Lillesand politianmeldte Nilsen. For kort tid siden vedtok Nilsen et forelegg fra politiet på 25.000 kroner for ulovlig søppelbrenning. Samtidig har også Lillesand kommune aksjonert.

Nilsen fikk frist til 30. april i fjor med å fjerne all ulovlig spesialavfall som fantes på eiendommen. Samtidig ble han pålagt å foreta en undersøkelse om grunnen var forurenset etter bålbrenningen, og eventuelt fjerne forurenset grunn. Kommunen varslet dagbøter på 1000 kroner etter 30. april dersom ikke avfallet var fjernet og undersøkelsene gjennomført.

Ryddet opp

Fjerningen av ulovlig spesialavfall ble gjennomført, men grunnundersøkelsene trakk ut i tid med tillatelse fra kommunen. Disse jordkjemiske analysene viser at grunnen ikke er forurenset, men Nilsen har gjennomført nødvendig opprydding.

Opprinnelig ønsket ikke planutvalget i Lillesand at saken skulle politianmeldes, men bystyret var av en annen oppfatning og varslet politiet.

Forelegget fra politiet som er vedtatt og erstatter en rettskraftig dom, beskriver at Nilsen i en periode på nesten to år tente fyr på flere tonn næringsavfall. Han brente blant annet cirka 500 kilo trevirke, isopor, gips, plast, plastduker, blikk og vinduer med glass. Det er gitt en strafferabatt på 5000 kroner fordi Nilsen vedtok forelegget uten å bringe saken inn for retten.

Erkjenner

— Jeg har erkjent å ha brent søppel ulovlig. Kun avfall fra egen gård er satt fyr på. Det skjer på alle gårdene i området, men kommunen er ute etter å ta meg og sverte meg, sier Nilsen i en kommentar til Fædrelandsvennen.