BYREMO: — Det er svært uheldig, og befester inntrykket av at det er en svært høy terskel for å sende en politipatrulje fra kysten og inn i landet i helgene, sier Audnedal-ordfører Tønnes Seland.

Nå beklager politiet hendelsene, og har invitert ordførerne til et oppklaringsmøte.

I fjor høst kom Seland kjørende natt til en søndag da han så at en bil hadde kjørt inn i en stolpe i Byremo sentrum. Utenfor bilen stod tre unge menn han godt kjente til.

Mistenkte fyllekjøring

  • Jeg stanset, så at ingen var skadet og spurte hvem som hadde kjørt. Ingen ville si hvem det var, og jeg mistenkte fyllekjøring – også fordi jeg visste at de hadde vært på en fest i bygda, forteller Seland. Han sier at han ikke direkte så at noen av ungdommene var beruset, men mente det var absolutt grunn for politiet til å sjekke saken.

Han ringte politiet fra stedet, som sa at de ikke kunne komme på grunn av mye bråk i Mandal.

– Jeg kunne lite gjøre, kjørte hjem de jeg selv hadde i bilen, og kjørte så tilbake til stedet der «ulykkesbilen» var forsvunnet. Jeg ringte igjen til politiet med alle opplysninger de trengte, uten at det igjen hjalp, sier ordføreren.

Han reagerte sterkt på at politiet ikke ville sende noen, og tok mandagen etter kontakt med politistasjonssjefen i Mandal som sa at det ikke hadde vært spesielt travel i byen på det aktuelle tidspunktet. – Da må det jo gjøres noe med kommunikasjonen med operasjonssentralen som styrer sine politipatruljer, mener Seland.

Flaska i hånda

På samme vis opplevde Marnardal-ordfører Helge Sandåker det som utvilsomt var fyllekjøring under avvikling av Rally Sørland i fjor. – Det kom en rekke personer på firhjulinger over heia for å se på rallyet. Flere av dem så jeg hadde flaska i hånda og var direkte beruset, forteller Sandåker.

Også han ringte politiet, men med samme resultat:

— De hadde ikke kapasitet til å sende noen, forteller han. Sandåker tok derfor saken i egne hender og fratok en av de åpenbart berusede førerne nøkkelen til kjøretøyet.

— Det oppstod en amper situasjon, der jeg måtte rømme inn i huset mitt like ved for å ikke bli angrepet, sier Sandåker. Situasjonen roet seg etter hvert ned, og han fikk hindret fyllekjøring for i alle fall en av sjåførene.

Beklaget

I etterkant har de to ordførerne tatt saken opp med politimesteren som har beklaget hendelsene.

– Vi skal inn til operasjonssentralen på et senere tidspunkt for å drøfte episodene og hva som kan gjøres for å få andre reaksjonsformer fra politiet neste gang vi eller andre ringer om fyllekjøring, sier Tønnes Seland.

Mindre fart på bygda

Både Audnedal-ordføreren og Marnardal-ordføreren opplever at de siste to års voldsomme fokus på fart har hatt effekt på kjøringen på bygdene i deres kommuner.

— Etter dødsulykkene sommeren 2008 etterfulgt av mye medieomtale og politikontroller, har farten gått merkbart ned. Men det betyr overhodet at ikke samfunnet kan slappe av. Det må fortsatt være fokus på farts- og promillekontroller, sier Helge Sandåker.

Også Tønnes Seland mener farten har gått ned i Audnedal. – Det virker til å ha kommet en ny generasjon sjåfører som tar mer ansvar og skjønner faren ved fart. Det skal bli spennende å se hvordan trafikken blir i kommende sommersesong, sier Seland.

- Hard prioritering

Politistasjonssjef i Mandal Bjart Gabrielsen sier at politiet både ønsker og skal prioritere meldinger om promillekjøring.

— Men det blir en likevel en avveining når slike meldinger kommer. Det handler om hva patruljene som er på jobb driver på med akkurat da og hvor de er. Det blir en hard prioritering, sier Gabrielsen.

Men han understreker sterkt at de små bygdene har krav på den samme oppmerksomhet fra politiet som byene får i helgene.

— Det handler overhodet ikke på uvilje, men hvordan vi prioriterer de ressursene vi har der og da mot de hendelsene som skjer, sier han.