SIRDAL: Onsdag skal potensielle investorer til nytt alpinsenter møte den største grunneieren Jarleiv Sinnes og hans advokat Sindre Oftedal hos Haver & Co. i Stavanger.

Hvem investorene er, får vi ikke oppgitt. Men etter hva Aftenbladet forstår fra annet hold, skal det i lengre tid ha vært sonderinger med blant annet folk i hyttefeltet som på folkemunne kalles Beverly Hills. Rogalands Avis har tidligere meldt at Bjørn Maaseide skal ha vist interesse.

Advokat Oftedal understreker at han representerer grunneier Jarleiv Sinnes uten å være forespurt om å bistå til å etablere nytt alpinselskap.

– Jarleiv Sinnes har også interesse av at alpinsenteret ikke blir liggende igjen som bare et sauebeite, sier Oftedal.

I fjor bygde Sinnes helårsvei til ny parkeringsplass ved Ålsheia. Alpinsenteret betalte som avtalt, for noen av parkeringsplassene, men ikke alle. Det vesle tapet som fremkommer ved konkurs, ser Sinnes stort på. For ham er det viktigst å få til ny drift.

–Men jeg vil nok forlange bankgaranti for ikke å risikere nye tap, presiserer Jarleiv Sinnes.

Oppgradert

Det var høsten 2009 Johs Lunde fremsto som en reddende engel etter at det halvkommunale Ålsheia Skisenter AS gikk konkurs. Kommunestyret var nemlig lei av å bruke kraftpenger som redningsfond. Lunde gikk inn med 3 millioner i aksjekapital fikk til en ny avtale med SR-Bank som hadde pantekrav på 7,6 millioner kroner fra før. Siden er anslagsvis 5 millioner kroner ble investert blant annet en pent brukt tråkkemaskin, scootere, nye tilbringere på heisene, skikarusell for de aller minste, større varmestue og bedre snøkanonanlegg.

Men Ålsheia viste seg å være mer nedslitt enn fryktet. Dessuten ble ansvarsforholdene uklare med stadige skifter av styreledere og daglig ledere inntil en fastere og mer robust ledelse kom på plass i fjor høst.

Dårlig vær

Påsken 2010 ble miserabel med lite snø; i år kom påsken så sent at folk flest var lut lei av alt som hadde med snø å gjøre. Og da skolene i Rogaland hadde vinterferie, blåste og snødde det så mye at Hunnedalsveien var mye stengt. Dermed ble forventet omsetning mer enn halvert.

Johannes Lunde la aldri skjul på at han så investeringen i Ålsheia i sammenheng med andre hytteinvesteringer og ikke minst som en forutsetning for det planlagte hotellet. Da kommunestyret nektet å behandle reguleringsforslaget for hotelltomten, ga Lunde klar beskjed: Ålsheia ville bli drevet ut sesongen og dernest solgt.

Rolf Arne Eidsmo overtok som styreleder i fjor høst og har ikke sett det hensiktsmessig å forsøke å få nye eiere inn for å unngå formell konkursbehandling av morselskapet Lunde Invest.

Selv er han optimist.

– Ålsheia er oppgradert slik at det er mye godt å bygge videre på. Selv planla vi å bygge utsnøkanonanlegget slik at også trekktraseen kan dekkes skikkelig, sier Eidsmo som også håper det kan bli ett felles heiskort som vil styrke Sirdal som skidestinasjon.

– Det er også mye positivt på gang rundt Ålsheia, med planer om nye hytter og leiligheter, sier Eidsmo som ikke skjønner at noen fra Stavanger vil bruke fire timer til Røldal så lenge Ålsheia kan nås på halvannen time.

Banken kan overta

SR-Bank sitter uansett med hovedpantet i Ålsheia og har etter det Aftenbladet erfarer et sted mellom 10 og 12 millioner kroner til gode,

Konserndirektør Tore Medhus sier at størstedelen av engasjementet er det banken solgte etter forrige konkurs i Ålsheia.

– Er du forberedt på å ta tap i Ålsheia?

– I slike saker vil vi alltid forsøke å gjøre det som er best for banken. Men vi er selvsagt åpne for dialog med interessenter som vil gå videre. Det er lenge til neste vinter i Sirdal, så vi har god tid, sier Medhus.

Sinnes Arena omfattes også av konkurs i Lunde Invest. Spisestedet ble i år som i fjor stengt etter påske når Sirdal vanligvis er blåst for turister.