FLEKKEFJORD: – Det er viktig at arbeidsgiverne vet at de har et ansvar for å forhindre denne type trakasseringer mot kvinner, sier likestillingsombud Sunniva Ørstavik.

Oljeselskapet ConocoPhillips nekter en mann fra Flekkefjord og to av hans kolleger utreise til en plattform på Ekofisk. Selskapet mener de tre har sex-trakasserte en kvinne i en heis på feltet. I følge de tre snakket de om kvinner og sex. Heisen stoppet og en ung kvinne kom inn, men praten mellom nordsjøarbeiderne gikk videre.

Nektet jobb etter sexprat

– Hun fortalte i etterkant om hendelsen til en annen som gikk til ledelsen, forteller hovedverneombudet i Fellesforbundet der flekkefjæringen er organisert, Tony Listøl. Til tross for at de tre ba om unnskyldning, er de altså nå utstengt og må inntil videre jobbe på land eller en annen plattform.

– Saken er sjokkerende og vanskelig, sier flekkefjæringen til Fædrelandsvennen. Han har imidlertid tro på at den vil løse seg til beste for alle.

Det tror også Liestøl. Mandag skal fagforeningene til de tre ha møte om saken, og gjøre et felles framstøt overfor ledelsen.

– Dette er en uvanlig sak. Vi har ikke vært borti lignende problemstilling tidligere, sier Morten Walde, konsernsjef i Beerenberg der mennene er ansatt. Ut over det vil han ikke si mer enn at saken nå undersøkes.