KRISTIANSAND: — Dette må være en vekker for politikerne i Kristiansand. Det er flere medlemmer og varamedlemmer som bekler andre verv i kommunale utvalg. Det er ikke tillatt i henhold til regelverket. Det burde vært stoppet i valg- og honorarkomiteen, sier nestleder i kontrollutvalget, Birte Simonsen.

Tilfeldighet

Mandag ettermiddag hadde hun egentlig innkalt til et møte for å vurdere Vidar Kleppes (Dem) habilitet i en sak som er meldt inn for helse- og sosialstyret. Kleppes vararepresentant er Liv Espeland. Hun sitter samtidig i havnestyret i Kristiansand.

— Jeg luftet dette med sekretæren i kontrollutvalget, og så begynte ballen å rulle, sier Kleppe.

Tilsynsorgan

Det var opptakten til en hektisk møtevirksomhet mellom politikere og revisjon i formiddag. Kommunerevisjonen ble satt på saken og Kommunens sentralforbund ble involvert. Det ble etter hvert klart at kontrollutvalget er ulovlig oppnevnt fordi både medlemmer og varamedlemmer har verv i flere kommunale verv.

— Det er spesielt viktig at oppnevningen av dette utvalget foregår på riktig måte. Kontrollutvalget er tilsynsorganet for Kristiansand kommune. Da må vi også ha det formelle på plass. Det er ikke snakk om at medlemmene er inhabile, men at de ikke er korrekt valgt, sier Simonsen.

I stedet for det opprinnelige møtet, informerte Simonsen kontrollkomiteens medlemmer om den nye situasjonen som var oppstått.

Etter en kort spørsmålsrunde fra komiteens medlemmer, ble det opplyst at forholdet kom til å bli oversendt til valg- og honorarkomiteen.

Alle må ta ansvar

Det er valg- og honorarkomiteen som forbereder valgene til de forskjellige, kommunale utvalgene. Det skjer like i etterkant av kommunevalget hvert fjerde år. Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) er leder i komiteen.

— Jeg vet ikke helt hvordan det kan ha seg at et samlet bystyre ikke har vært våkent nok til å se at det er begått en feil her, sier Kristiansen.

- Birte Simonsen mener feilen burde vært oppdaget i komiteen du leder. Hva tenker du om det?

— Hvem som skal ta skylda? Ja - det er begått feil, men som nesteleder i et slikt utvalg har Birte Simonsen også ansvar for å se at alt er foregått på rett måte, sier Kristiansen.

- Men det er du som leder komiteen med valgarbeidet.

— Ja. Vi har vel kanskje ikke vært oppmerksomme på at heller ikke varamedlemmer til kontrollutvalget kan sitte i flere verv. Jeg har vel stolt på at gruppelederne i de aktuelle partiene har vært observante på dette, sier Kristiansen.

Nytt utvalg

Politiske retningslinjer anbefaler at valg av kontrollkomité skjer rett i etterkant av at ordfører er valgt. På denne måten unngår man på best mulig vis at medlemmer og varamedlemmer av valgkomiteen velges inn i andre verv.

I fjor ble kontrollkomiteen først valgt på møtet etter at formannskap og kommunalutvalg var valgt.

— Det som er viktig nå er at vi får valgt et nytt, lovlig kontrollutvalg så fort som mulig, sier Kristiansen.