KRISTIANSAND: — Shalam har bedt om å få bruke disse pengene til et dagtilbud i stedet for et behandlingssenter som er lagt ned. Vi mener det ikke er behov for et slikt tilbud på dagtid, derfor har vi bedt politikerne om å si nei til Shalam, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen.

Tilbud nedlagt

De 500.000 kronene det er snakk om, er allerede bevilget til Shalam. Pengene skulle brukes til stiftelsens motivasjonssenter på Åsen i Øvrebø. Dette ble lagt ned tidligere i år fordi det ble for lite å gjøre. I stedet har Shalam bedt om å få pengene overført til et utvidet dagtilbud ved kafeen i Kristiansand.— Shalam får allerede 576.000 kroner i fast tilskudd til kafédriften på dagtid. Egentlig så er vel mye av det de søker om allerede dekket inn over dette faste tilskuddet, sier Dahlen.

Problematisk

I sakspapirene til politikerne skriver Dahlen blant annet: "Shalam har opprettet et tilbud på egenhånd uten å undersøke hva kommunen har behov for, og deretter søkt om midler til driften. Slike søknader er alltid problematiske når de ikke ses i en større sammenheng hvor kommunens totale behov for tjenester skal vurderes. Det er også problematisk at ikke andre potensielle tilbydere har fått muligheten til å søke om midler på samme grunnlag."

Skjønner ikke

Daglig leder i stiftelsen Shalam, Yngvar Woxmyhr, er overrasket over at Dahlen ber politikerne avslå søknaden fra Shalam.

— Jeg skjønner ikke hvorfor han tenker slik. Disse pengene er allerede bevilget til oss over budsjettet. Avslaget er bare nok et eksempel på at Kristiansand kommune ikke vil ta rusproblematikken på alvor. Det kan nesten virke som om det har gått et prinsipp i dette. Jeg føler driften ved Shalam sakte men sikkert blir strypt av kommunen, sier Woxmyhr.

Brukthandel og kafé

Shalams daglige leder sier stiftelsen forsøker å opprettholde kompetansen til de ansatte ved å utvide tilbudet på dagtid. I dag tilbyr stiftelsen åpen kafé på fredager. Woxmyhr ønsker å utvide dette tilbudet til å gjelde hele uka. Han mener det er med på å bevare og utvikle kompetansen til medarbeiderne som fortsatt er ansatt i Shalam.

— Det forundrer meg veldig at vi får signaler om at det ikke er behov for et utvidet tilbud. Kafeen vår fylles hver fredag. Det skulle forbause meg veldig om det ikke er behov de andre ukedagene også. Vi risikerer å bli redusert til en brukthandel og en kafé som serverer suppe hver fredag. Det er ikke det vi ønsker å være, sier Woxmyhr.

Avlyst

Shalam har tidligere gitt uttrykk for at stiftelsen har blitt motarbeidet av administrasjonen i Kristiansand kommune. Før sommeren gikk det så langt at helse- og sosialdirektøren ba om et oppklaringsmøte med stiftelsens styreleder. Møtet fant aldri sted, fordi styreleder i Shalam, Bjørn Voreland, mente et slikt møte ikke ville falle innenfor gjeldende praksis.

— Vi sendte et brev hvor vi spurte om dette møtet var politisk behandlet, og fikk til svar at det var det ikke. Møtet ble avlyst, sier Voreland.

Forholdet mellom stiftelsen Shalam og Kristiansand kommune skal belyses i full bredde etter at saken ble brakt inn for kommunens kontrollkomité. Det kommer neppe noen konklusjon på denne siden av nyttår.