KRISTIANSAND/OSLO: Regjeringen foreslår nå at alle landets utesteder skal stoppe skjenkingen på samme tidspunkt som i Kristiansand. I dag kan den enkelte kommune selv fastsette utestedenes skjenketid inntil klokken 03.00. Likevel har 20 av landets 50 største kommuner allerede strammet inn skjenketidene, på eget initiativ.

POSITIV: Politistasjonssjef Ole Hortemo mener de nye skjenkereglene i Kristiansand har ført til mindre vold i byen nattestid. ARKIVFOTO

Ett av hovedargumentene har vært at en slik endring vil redusere antallet voldsepisoder. Etter to år med skjenkestopp klokken 02.00 i Kristiansand, mener politistasjonssjef Ole Hortemo at resultatet er svært positivt.– Konsekvensene av innskrenkningen har bekreftet de antakelsene vi hadde i forkant av lovendringen. Det har blitt roligere på byen i Kristiansand, sier Hortemo.

Politistasjonstasjonssjefen forteller at antall anmeldte voldsepisoder har gått markert ned de siste to årene.

Også Trondheim og Hamar, rapporterer om færre tilfeller av vold etter tilsvarende tiltak. Andre steder skjer imidlertid det motsatte.

Mer vold

Haugesund kuttet også skjenketiden i 2008. Der ser man ingen reduksjon i sentrumsvolden. Til og med juni i år var det 58 voldssaker i sentrum av Haugesund, mot 47 saker i samme periode i 2008, før skjenketidene ble kuttet.

”Konsekvensene av innskrenkingen har bekreftet de antagelsene vi hadde i forkant av lovendringen. Det har blitt roligere på byen i Kristiansand

Ole Hortemo, politistasjonssjef

– Vi ser ingen reduksjon i volden selv om ølsalget er redusert i sentrum, sier politistasjonssjef Jørn Schjelderup i Haugesund.

I Bergen økte voldsproblemene etter at de strammet inn skjenketidene med en halvtime. «Det har vært en svært stor økning i antall legemsbeskadigelser», heter det i høringsuttalelsen fra Bergen kommune til Regjeringens lovforslag. Tidspunktet for voldsepisodene har endret seg fra en topp i tidsrommet mellom klokken 03.00 og 03.30, til 02.00–02.30, viser en oversikt kommunen har fått fra politiet.

Mangler belegg

Regjeringen vil stramme inn skjenketidene uten at det er gjort forskning på sammenhengen mellom skjenketider og voldsomfang i Norge. Det forskningsmessige belegget for å stramme inn er basert på undersøkelser fra Australia, Storbritannia og Canada.

«Det er så langt ikke gjort noen studier av dette i Norge. Forskningslitteraturen på dette feltet er ikke veldig sterk, men i sum peker funn fra gode studier i retning av at en begrensning i skjenketidene vil kunne føre til en reduksjon i sosiale problemer som ofte er forbundet med alkoholberuselse», skriver Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) i sin høringsuttalelse til forslaget.

Politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand er imidlertid ikke i tvil om at det er de nye skjenketidene som er grunnen til færre voldsepisoder i Kristiansand.

– Vi setter dette helt klart i sammenheng med innskrenkede skjenketider. Både vold og ordensforstyrrelser har gått tilbake, opplyser Hortemo.

Lovforslaget er nå til behandling i Helse— og omsorgsdepartementet. Stortinget venter å få oversendt forslaget i løpet av høsten.