AGDER: I dag er det fredag den 13. Denne dagen har blitt forbundet med ulykke og uflaks opp gjennom historien. I følge forskning.no kan fordommene for denne dagen og tallet 13 spores tilbake mange år før Kristus.

Tallet 13. Allerede i norrøn tid skal det ha betydd ulykke å sitte 13 mann til bords. Da Balder ble drept, ifølge norrøn mytologi, skal det opprinnelig ha vært 12 guder på en fest.

Denne ble krasjet av Loke, som da ble den trettende mannen rundt bordet. Senere på kvelden klarte Loke å få Balder drept, til gudenes store sorg. Etter dette fant man aldri mer 13 til bords i norrøn mytologi.

Andre fordommer rundt dette mystiske tallet er at hvis navnet ditt har 13 bokstaver, skal du visst nok ha djevelens lykke. Kanskje ikke så lite troverdig som først antatt da Jack The Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer og Theodore Bundy alle faller innenfor denne kategorien. Nå skal det jo sies at Nelson Mandela(og undertegnede) også gjør dette, så helt sant er det kanskje ikke.

Fredag fra bibelen? For de som er fan av konspirasjonsteorier kan det jo også nevnes at det var den 13 disippelen under ”den siste nattverd”, Judas, som forrådde Jesus.

Han ble i tillegg korsfestet på; ja nettopp, en fredag. Holder vi oss til bibelhistorien kan det også pekes på at det trolig var en fredag da Eva lurte Adam til å spise eplet fra kunnskapens tre. Noe som viste seg å være en skikkelig dårlig idé. Slik har faktisk dagen fredag, ifølge bibelen, vært forbundet med ulykke siden den første fredagen som involverte mennesker. Det er ingen god statistikk.

Fredag den 13. Det er uvisst akkurat når fredag den 13 ble synonymt med ulykker, men kanskje kombinasjonen rundt skremslene forbundet med både tallet og dagen til slutt ble en avgjørende faktor.

Det som i hvert fall er sant er at i dag er det 160 kvinner og 157 menn i Aust-Agder, samt 218 menn og 223 kvinner i Vest-Agder som har bursdag. Kanskje det er det som kalles å ha hell i uhell?

Har du en uheldig eller spesiell fredag den 13 historie? Send oss gjerne en mail og fortell historien din!