VENNESLA/KRISTIANSAND: — Vi fikk en telefon fra en Facebook-bruker som var bekymret fordi en gutt hadde skrevet at han kom til å skyte noen. Vi rykket ut til guttens adresse, men fant bare en softgun, sier Lensmann i Vennesla Arne Sundvoll.

- Tar ressurser

Lensmannen sier det ikke er første gang politiet må konsentrere seg om trusler om drap og vold som er fremsatt på Facebook og andre sosiale medier.

— Mange av truslene vi må ta stilling til nå blir fremsatt på nettet. Vi ser at dette er blitt en del av de nye måtene å kommunisere på. Dette tar en del av politiets resurser, sier Sundvol. Og legger til:

— Tidligere var det gjerne slik at en konflikt ble løst der og da. Nå går man kanskje hjem fra en opphetet situasjon og skriver om hendelsen, betegner andre personer i lite flatterende ordelag og gjerne truer dem. Det er klart at konfliktnivået stiger på den måten, sier Lensmannen.

Følger med på Facebook og Nettby

Politistasjonssjef i Kristiasnand, Ole Hortemo, sier det er vanskelig å se en trend i denne type trusler ut fra politiets statistikker.

— Det hender vi får tips om at «nå har den og den en kommunikasjon på nett hvor det fremgår trusler». Vårt inntrykk er da at det som tidligere var muntlige trusler i større grad finnes i skriftlig form på nett. I skriftlig form får trusler en annen tyngde og en annen valør enn det som blir sagt muntlig. Det som kanskje ikke var ment som en alvorlig trussel blir oppfattet alvorlig. Dermed er sjansene for misforståelsen større, sier Hortemo.

Politiet følger kontinuerlig med på hva som foregår på de sosiale nettstedene Facebook og Nettby.

— Vi er enda litt på prøve- og lærestadiet, men vi har kontakt med en del brukere som tipser oss om forhold som kan være straffbare, sier Hortemo.