KRISTIANSAND: Det er ikke hverdagskost at landets statsminister blander seg inn i lokalvalgkamp dagen før valget, men søndag morgen ringte først Statsministerens kontor og vekket Aps ordførerkandidat Mette Gundersen. Deretter ringte kontoret og vekket Fædrelandsvennens journalist for å be om et telefonmøte.

LES OGSÅ: KrF-Kristiansen: – Endrer ingenting

Stoltenberg sier han har behov for å takke Mette Gundersen for en flott valgkamp. At Ap ligger an til å bli Kristiansands største parti og gjøre sitt beste lokalvalg siden 70-tallet, tilskriver han Mette.

— Hun er et gedigent politisk talent, og bedre ordfører får dere ikke. Meningsmålingene viser at velgerne ser dette, sa Jens, før han gikk over til å snakke om KrF, som har sagt nei til Ap og gått i allianse med Høyre før valget.

Av hensyn til velgerne

Stoltenberg frir uhemmet til Jørgen Kristiansen og Kristiansand KrF:

— At Høyre og KrF samarbeider er helt vanlig. Men det er helt nytt hvis KrF bidrar til å gi Frp posisjon, særlig i en situasjon hvor Ap blir største parti. Arbeiderpartiet og KrF har svært mye felles – ikke minst i forhold til solidaritet og nestekjærlighet, sier statsministeren og fortsetter:

— Det vil være underlig hvis byens største parti holdes utenfor innflytelse. Jeg sier ikke dette først og fremst for Aps skyld, men av hensyn til for velgerne og befolkningen i Kristiansand, mener Stoltenberg.

Samtidig sier han at han som statsminister selvsagt ikke skal avgjøre noe som skal avgjøres lokalt. Det må lokale tillitsvalgte gjøre, men han lover at Ap skal oppføre seg ydmykt og lyttende hvis KrF vil ha samtaler.

— Sier du dette så tydelig fordi samarbeidet i Kristiansand også kan ha rikspolitiske føringer?

— Det er ingen hemmelighet at jeg mener KrF og Ap også nasjonalt kan få til mange gode løsninger sammen, svarer Stoltenberg.

Tror fortsatt

Mette Gundersen takket statsministeren for støtte på telefon i går, og sier at hun slett ikke har gitt opp kampen om posisjoner.

— KrF har sagt ja til Høyre. Partiet har ikke villet avklare om Frp, men det må de nok hvis de vil være hos Høyre. Jeg gjentar at Ap ønsker samarbeid, og at vi sammen kan få til gode løsninger for byen.

— Men drømmer ikke du og Stoltenberg mer enn dere håper nå?

— Nei. Nå venter vi på valgresultatet. Jeg har slett ikke gitt opp et samarbeid med KrF etter valget. Byens største parti bør inkluderes i et flertall. Det er i mellom Ap og sentrum de gode løsningene skapes, og det ligger an til å at det er dette er her flertallet av velgerne også er, sier hun.