KRISTIANSAND: — Det er vanskelig å få oversikt over hvor politikerne kommuniserer politikken de står for. Noe kommuniseres på den enkelte politikers private side, som i noen tilfeller kan være lukket. På sider politikken diskuteres er det også uklart om personen som uttaler seg er en kandidat eller kun en vanlig velger. Generelt er de lokale partiene amatører på sosiale medier, sier Nina Taraldsen i konsulentselskapet Bouvet.

PARTISLAKT: Rådgiver Nina Taraldsen i konsulentselskapet Bouvet har analysert lokalpartienes nettkommunikasjon. Foto: Arkiv. Foto: Arkivfoto

I samarbeid med Norsk direktemarkedsføringsforening (Nordma) har Bouvet kartlagt hvor aktive partiene er på Facebook og Twitter. Undersøkelsen tar også for seg kvaliteten på partienes nettsider og hvor synlige hjertesakene til hvert enkelt parti er på internett.— Generelt virker kommunikasjonen ganske tilfeldig. Det er ingen rød tråd mellom hva som blir formidlet på nettsider og sosiale medier. Det er heller ingen gjennomtenkt strategi for hvordan man publiserer nyheter, sier Taraldsen.

I Kristiansand er det lokalpartiene til Rødt , Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Fremskrittspartiet og Miljøpartiet De Grønne som er vurdert. Undersøkelsen gir hvert parti en karakter fra 1 til 6 innenfor kategoriene brukervennlighet, tilgjengelighet, sosiale medier, mobile løsninger og Google-treff.

Miljøpartiet dårligst

Miljøpartiet De Grønne tar jumboplassen med karakteren 0 i kategorien sosiale medier. Rødt, KrF, Høyre, Sp og SV får terningkast en. Ap får en toer, mens Frp og Venstre får terningkast fire.

Taraldsen sier hun er overrasket over at Ap kommer såpass dårlig ut, både i Kristiansand og andre steder.

— Det er litt paradoksalt, med tanke på at partiet får en høy oppslutning på målingene. Jeg synes det er rart at de ikke har et synlig program og synlige kandidater på nettsidene sine. Det får meg til å lure på om folk vet hvem kandidatene er og hva står for, eller om de bare stemmer på måfå.

Venstre og Frp best

Venstre og Frp er partiene som kommer best ut, både når det gjelder sosiale medier og totalt.

— På nettsidene til Ap er det omtrent umulig å finne kandidatene. Venstre kommer godt ut utelukkende på grunn av innsatsen til Eva Kvelland. På Facebook-veggen til Kristiansand Venstre er bare hun som skriver. Du finner også en link til siden "Solveig Nilsen inn i bystyret", men Solveig Nilsen diskuterer stort sett på sin egen, private, side. Det burde være nok å følge partisiden og få debattene der, sier Taraldsen.

Generelt er partiene også dårlige til å følge opp debatter på sosiale medier, ifølge undersøkelsen. Kommunikasjonen går stort sett bare en vei, uten tilbakemeldinger til velgere som deltar i debatten.

Frp i Kristiansand skårer derimot høyt når det gjelder å synliggjøre hjertesakene sine.

— Frp er gode på å si hva de mener, spesielt når det gjelder enkeltsaker.

Taraldsen synes det er rart at partiene ikke satser mer på å være synlige og nå ut med budskapet sitt i digitale medier.

— Jeg tror absolutt at det er viktig. Internett er blitt en større del av folks hverdag. Jeg synes det er rart de ikke satser mer, for jeg kan ikke tenke meg at så mange av velgerne møter opp til alle debattene, sier Taraldsen.

Gundersen tar til seg kritikken

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Kristiansand, Mette Gundersen, tar til seg kritikken som kommer frem i undersøkelsen.

— Vi la en strategi før valgkampen, som gikk ut på å bruke Facebook fremfor hjemmesiden til partiet. Det tror jeg også står på nettsiden vår. På Facebook-siden har vi lagt ut en del bilder av kandidatene og vi er stort sett godt fornøyd med den. Men det kan godt være at vi ikke har vært konsistente nok og kan helt sikkert bli bedre, sier Gundersen.

Under valgkampen har Gundersen i stor grad brukt sin egen Facebook-side til å fremme partiets politikk.

— Der har jeg rundt 2000 venner og når ut med budskapet til en viss grad. Når det gjelder partiets side må jeg innrømme at jeg har slurvet. Med tanke på min aktivitet kunne vi ha oppdatert den siden hver time. Grunnen til at jeg ikke har gjort det skyldes hovedsakelig kapasitet, sier Gundersen.