BARNEHAGEBOOM: Blåbæråsen barnehage ble åpnet høsten 2011, men hadde ikke plass til alle de nye barnehagebarna som hadde krav på barnehageplass. De to neste årene skal tre nye barnehager åpnes i Lillesand, mens kommunen skal spare 27 millioner kroner. Barna er heldigvis uten økonomiske bekymringer, og nyter en topp moderne barnehage, f.v. Elida Nakken, Aleksandra Askedal og Mari Haabesland. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

LILLESAND: — Vi vokser anormalt. Som kommune vokser vi veldig i den aldersgruppen som nå utløser krav om barnehageplass. Det er ekstremt utfordrende, sier rådmann i Lillesand, Jan Henning Windegaard.

Veldig mange innflyttere til Lillesand de senere årene har vært småbarnsfamilier. I tillegg har kommunens innbyggere født langt flere barn de siste fire årene enn det som var vanlig på begynnelsen av 2000–tallet.

Antallet barnehagebarn økte med 123 prosent fra 2004 til 2011. — Det er jo veldig bra! Men vi fikk en mye hardere vekst på dette området enn det vi hadde forestilt oss, sier Windegaard.

En i året

I 2011 sto en splitter ny kommunale barnehage klar, Blåbæråsen barnehage. I 2012 åpnet Tripp-trapp-tresko barnehage i Høvåg. I 2013 åpner Læringsverkstedet barnehage på Kaldvell. Kommunen bygger også en ny barnehage i Høvåg i 2013.Det er likevel ikke nok.

— Vi kommer til å anbefale for politikerne at kommunen bygger en barnehage i sentrum i 2014, sier rådgiver Kari Johanne Henriksen.

I tre år har kommunen måttet bruke midlertidige lokaler i den nedlagte ungdomsskolen i sentrum.

— Det ser ut til at vi kan trenge disse lokalene til neste år også. Vi tør i alle fall ikke å gi dem fra oss, sier Henriksen.

Mer enn doblet

I 2007 tok barnehage sju prosent av kommunens totale budsjett. I dag tar barnehage 16 prosent. Det er mer enn en dobling de siste seks årene.

Barnehagebudsjettet har på de samme seks årene gått fra 22 millioner til 69 millioner kroner.

De 27 millioner kronene Lillesand kommune skal spare de neste to årene, tilsvarer driften av tre barnehager. Samtidig skal det altså åpnes tre nye barnehager på de samme to årene.

Gjeld

Lillesand kommune har den nest høyeste lånegjelden i Aust-Agder, og ligger langt over landsgjennomsnittet (se fakta).

Hvert år betaler kommunen ned 25 millioner kroner på lånet. Det er omtrent det samme som en ny barnehage koster, for eksempel Blåbæråsen barnehage.

— Så hver gang vi bygger en barnehage, spiser det opp de pengene vi trenger til å betale gjeld. Det sier seg selv: Skal vi få ned gjelden vår, må vi gjøre noe vesentlig, sier rådmann Jan Henning Windegaard.

Men vekst i barnebefolkningen, betyr også vekst i skolene. Den store gjelden Lillesand kommune har i dag, skyldes først og fremst byggingen av en ny ungdomsskole på Møglestu.

— Vi brukte 200 millioner på den skolen, inkludert investeringer i infrastruktur rundt, og vi måtte låne alt, sier Windegaard.

Skole

Også barneskoletrinnet står overfor utfordringer. Tingsaker skole skal også bygges ut i 2013. — Vi må også ha en helt ny barneskole i 2016–2020. I mellomtiden kan vi nok klare oss med brakker og midlertidige løsninger, sier økonomisjef Marianne Tovsen.

Utelukker ikke oppsigelser

— Vi skal rope ulv. For det er ulv vi står overfor, sier rådmann Jan Henning Windegaard.

Rådmannen utelukker ikke at oppsigelser vil bli nødvendig i 2013. — Vi skal gjøre mye for å unngå det. Vi vokser jo, så vi trenger hver eneste en, sier rådmannen.

Mandag får enhetene presentert hvor mye hver enkelt enhet må spare neste år.

— Det blir en stri prosess. Det er ikke rom for ønsker om noe. Det vil kreves mye kreativitet av enhetslederne. Det er ingen som blir skjermet, sier økonomisjef Marianne Tovsen.

7. november legges rådmannens forslag til budsjett frem. Da blir en kuttliste presentert for politikerne.