VENNESLA: — Han er fantastisk. Han har funnet opp et program som er akkurat det vi trenger, sier snekker Erik Kåbuland.

Slutt på matpakkepapir

Snekkere, murere, malere og rørleggere har hatt en ting til felles: Timelister kommer ofte i etterkant inn til hovedkontoret. Gjerne som notater på matpappepapir eller som rabling på deler av ei spikerpakke.

Dataprogrammene som tilbys fra de store leverandørene er dyre og kompliserte og krever ofte en kunnskap håndverkeren ikke har så lyst til å lære. Mange steder har det blitt rene krigene internt når firmaet krevde dataregistering fra de ansatte.

— Vi spurte Bergum: Kan ikke du ordne opp i dette? forteller kollega Svein Kåre Hagen i reklame- og it-selskapet Promotek.

Som ild i gress

Et par håndverkerselskaper i Vennesla ble prøvekaniner. I to år testet de ulike løsninger. Nå selges den superenkle løsningen til Bergum snart over hele Sørlandet.

— Folk ringer daglig. De har hørt om programmet, og vil ha det selv. Ryktene går visst på byggeplassene. Bra det, sier Bergum beskjedent.

It-konsulenten som i stor grad er selvlært, utnyttet rett og slett kompetansen som finnes i håndverkermiljøet i Vennesla. De ga tilbakemeldinger på hva som var lett og vanskelig, og han testet og sparret med kollega Knut Reinhardtsen.

Nå har han lagt et program som er så enkelt at det ikke en gang følger bruksanvisning med. Det er ikke nødvendig.

Utnyttet Vennesla-kompetansen

— Løsningen er webbasert med snarvei fra alle mulige mobiltelefoner og nettbrett. Det er bare å taste inn timer, overtid, osv. Alt legges der det skal i regnskapssystemet til bedriften, forteller Bergum.

Snekker Kåbuland kan ikke få rost Bergum nok. Svein Kåre Hagen sier dette:

— I Vennesla har vi et unikt miljø. Vi har brukt håndverkerkompetansen og fått til en teknologi som er praktisk. Det vanlige er jo at brukere må på kurs og lære data, selv om de egentlig ikke jobber med data. Her har vi gjort motsatt. Programmet er tilpasset håndverkerne.

Bergum vet ikke hvor stort programmet hans kan bli. Hagen håper på nasjonalt marked, minst.