KRISTIANSAND: — Vi mener en fast skolepsykolog vil kunne forhindre at en del elever avslutter skoleløpet før tiden samtidig som det vil ha en positiv effekt på antall unge uføre, sier Helene Bjerke Fredheim som representerer Frp i hovedutvalget for kultur og utdanning i Vest-Agder.

Midlertidig hjelp

På sist utvalgsmøte fikk Frp med seg KrF og Høyre på å utrede hvordan psykologordningen kan gjennomføres i Vest-Agder.

— Det er mange som dropper ut av skolen i tredje klasse. De klarer seg godt gjennom de to første årene, så skjer det gjerne noe i livet hvor elevene kunne hatt godt av hjelp fra en psykolog i en midlertidig periode, sier Fredheim.

— Hvorfor kan elever ikke benytte det offentlige psykologtilbudet som allerede eksisterer?

— Dette skal være et lavterskeltilbud som er lett tilgjengelig. Det tar gjerne to-tre måneder å vente på å bli behandlet av psykolog i dag. En psykolog på en skole kan fort skille hvem som trenger en korttidsbehandling og hvem som trenger lengre behandlingstid. For noen som sliter, kan det være nok med det tilbudet de får på skolen, sier Fredheim.

Helse og psyke

Frp-eren viser til Bergen hvor det er gjort forsøk med psykologer i videregående skoler som har gitt gode resultater i forhold til drop-out problematikken.

— Vi har en ordning med helsesøstre i videregående skoler, men det er ikke nok. De er flinke på helse, mens en psykolog har bedre kunnskap om psykiske lidelser, sier Fredheim.

Grundigere debatt

Nå skal administrasjonen i Vest-Agder fylkeskommune utrede hvordan en ordning en psykologordning kan gjennomføres i den videregående skolen før forslaget skal under endelig behandling av fylkespolitikerne.

Representantene fra SV, Sp og Arbeiderpartiet stemte mot å utrede skolepsykologordningen i Vest-Agder.

— Intensjonen i forslaget er godt og jeg tviler ikke på at dette kan hjelpe enkelte elver i skolen, men jeg er usikker på om det er riktig å knytte psykologer opp mot hver enkelt skole. Jeg synes dette spørsmålet krever en grundigere debatt enn det har fått foreløpig. Derfor stemte vi nei. I tillegg eksisterer det jo et psykologtilbud i dag, sier Karin Hodne fra Arbeiderpartiet.

— Frp mener det er for lang ventetid. Hva tenker du om det?

— Det varierer veldig fra kommune til kommune. Men enkelte steder innrømmer jeg at ventetiden før du får behandling er for lang, sier Hodne.

Arbeiderpartipolitikeren mener spørsmålet er for stort til å avgjøres i et fylkeskommunalt hovedutvalg.

— Dersom dette skal realitetsbehandles, håper jeg det løftes videre til fylkestinget.

Reduserte fraværet

Skolepsykologordning har bidratt til mye lavere frafall blant elever i Bergen.

— Vi har hatt en egen skolepsykolog ved skolen i tre år og er godt fornøyd med ordningen. I løpet av den tiden har elevfrafallet sunket fra åtte prosent til to prosent. Mye av æren for det tilskriver vi skolepsykologordningen, sier elevinspektør Stig Hammersland ved Sandsli videregående skole i Bergen.

Behovet for skolepsykolog dukket opp da rådgiveren ved skolen ble overlesset av saker som handlet om elever som ble utbrente og som ikke mestret skolen lenger.

— Vi hadde til og med en elev som ble sykemeldt av fastlegen sin fordi han var utbrent. Det fikk oss til å tenke i andre baner. Etter at ordningen med skolepsykolog ble innført, har vi sett at stadig flere gutter, som ikke henvendte seg til helsesøster, har kommet til psykologen med problemene sine, sier Hammersland.

Psykologen er til stede på skolen to dager i uka. Ordningen, som ble innført som et prøveprosjekt, er finansiert av Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune. Kommunen mener psykolog på skolen så vellykket at den nylig bevilget 4,5 millioner nye millioner kroner til psykologtilbud i den videregående skolen.

- Hjelper å rydde hodet

— De som oppsøker psykologen har ofte et behov for å rydde i hodet. Det handler om at de har mye å gjøre, opplever stort studiepress og slike ting. En samtale med psykologen hjelper eleven å få ryddet i hodet. Vi har satt en grense på fem timer. Hvis det trengs mer behandling, henvises elevene videre i det offentlige helsetilbudet, sier Hammersland.