KRISTIANSAND: I går kom miljøvernministeren med kraftig kritikk mot det borgerlige flertallet i Kristiansand, og beskylder dem for å undergrave elementære demokratiske prinsipper.

— Ministeren må lese våre formelle vedtak. Formannskapet vedtok flekkerøyplanen akkurat som han vil ha den onsdag. Altså at sjøboder før 1995 kan få amnesti, mens boder bygd etterpå må tilpasses byggetillatelsen. At vi på borgerlig side i tillegg kommer med en protokolltilførel om at vi er uenig med ministeren og at vi ønsker omkamp neste gang vi skal rullere Flekkerøyplanen, er da helt greit. Om tre år ønsker vi at alle med sjøbod skal få mulighet til å bruke dem til fritidsformål, slik bystyret ønsket i 2009. Det er demokrati å få lov å si sin politiske mening, sier Kristiansen til Fædrelandsvennen.

- Historisk komplisert

Ordfører Arvid Grundekjøn ville ikke svare i sjøbodsaken i går på vegne av kommunen. Han føler saken er komplisert historisk og sier han ikke har fullgod kunnskap om den. Grundekjøn ba derfor om at Kristiansen uttalte seg på vegne av kommunens ledelse.

- Men undergraver dere ikke departementets vedtak med denne måten å opptre på, et departement som er satt til endelig å avgjøre slike saker?

— Nei, det gjør vi da ikke. Miljøvernministeren må se på hva vi vedtar. Vi har vedtatt hans forslag til kommunedelplan. Den er nå gjeldende i Kristiansand.

- Freidig av Solheim

- Samtidig sier flere borgerlige at dere ikke vil kontrollere at folk retter seg etter dette vedtaket og søker bruksendring for sine sjøboder. Signaliserer dere ikke da at det er fritt fram for fortsatt å bruke sjøboder som hytter, selv om dere har vedtatt noe annet?

— Altså, Erik Solheim har tatt en beslutning om en kommunedelplan om arealbruk på Flekkerøy – en beslutning vi er uenig i. Hvis han vil kontrollere, burde han sendt midler med vedtaket. Det er ganske freidig å tro at vi skal bruke millioner på dette. Jeg stusser også over at en kommunedelplan skal gripe inn i hvordan folk bruker bygg som allerede er lovlig satt opp, svarer Jørgen Kristiansen.

- Signaliserer du ikke nå at sjøbodeiere med ulovlig bruk av bodene sine, bare skal ha is i magen, og ikke rette seg etter Miljøverndepartementets vedtak?

— Nei, det er eierne selv som må vurdere hvordan de vil forholde seg til Flekkerøyplanen, og om de vil søke bruksendring i tråd med den, eller vente på en mulig omkamp. Dette må eierne selv ta stilling til.

Lokaldemokrati

Varaordfører Kristiansen kritiserer også Erik Solheim for å overkjøre lokaldemokratiet. Når Solheim kritiserer Kristiansand, svarer Kristiansen med at departementet ikke ville høre på de lokaldemokratiske beslutningene i saken, men tvert i mot overkjøre dem.

- Men nasjonal plan- og bygningslov og strandsoneregler gjelder jo i Kristiansand også, alt er ikke lokalpolitikk?

— Meg bekjent er ikke sjøbodene ulovlig oppsatt, det er bruken som diskuteres. Derfor skjønner jeg ikke Erik Solheim. Norge har ikke en luksus- eller komfortlov som sier noe om en madrass eller ei seng i en sjøbod. Jeg minner om at fylkesmann Oluf Skarpnes på 80-tallet sa at han ikke hadde problemer med sporadisk overnatting i sjøboder. Eierne selv er ansvarlig for hvordan de bruker bodene sine.

- Men Kristiansen. N år et departement som øverste myndighet gjør et vedtak, h ar ikke da kommunen ansvar for å gjennomføre vedtaket?

— Det gjør vi. Flekkerøyplanen er vedtatt som Solheim vil. Men derfra til å kreve at vi skal bruke millioner på å kontrollere bruken av sjøboer og at det søkes bruksendringer, er veien lang. Hvordan eierne av sjøboder forholder seg til dette, er opp til eierne selv å håndtere. Jeg mener vi ikke har gjort noe annet enn å følge opp Solheims vedtak på riktig vis, avslutter Jørgen Kristiansen,.