KRISTIANSAND: Tilsynet sendte i formiddag ut en pressemelding hvor det heter at oppkjøpet ville ført til at konkurransen i hagesentermarkedet i kristiansandsområdet ville blitt vesentlig begrenset.

– Konkurransen lokalt har stor betydning for forbrukerne, og Konkurransetilsynet er opptatt av å legge til rette for sunn konkurranse både lokalt og nasjonalt. Da er det viktig å gripe inn mot fusjoner og oppkjøp som svekker konkurransen vesentlig, sier konkurransedirektør Christine Meyer i Konkurransetilsynet, i en pressemelding.

— Svært høye markedsandeler

Plantasjen har fra før butikker på Tobienborg, som også ligger på Lund, og i Sørlandsparken.

– Oppkjøpet vil føre til at Plantasjen får svært høye markedsandeler og en dominerende posisjon i hagesentermarkedet i kristiansandsområdet. I forlengelsen av dette vurderer vi at forbrukerne vil komme dårligere ut gjennom blant annet økte priser og redusert vareutvalg, service og kvalitet, sier fungerende avdelingsdirektør Henrik Lande i Konkurransetilsynet, i pressemeldingen.

Kan klage til departmentet

Vedtaket ble gjort av Konkurransetilsynet torsdag. Tilsynet har jobbet med saken siden oppkjøpsønsket ble gjort kjent 1. februar i år.

Dersom Plantasjen og Oddernes Gartneri ikke godtar Konkurransetilsynets vedtak i saken, kan partene klage saken inn for departementet.

Jevnlig jobber tilsynet med lignende eller tilsvarende oppkjøpssaker, også i Kristiansand.

— Vi hadde nylig en sak som er sammenlignbar hvor Telenor kjøpte Los. Der gikk vi inn, men endte med å stille vilkår for salg av virksomheten. Der var en en tilsvarende stor nasjonal aktør som gikk inn og kjøpte en liten lokal aktør, sier konkurransedirektør Christine Meyer, til Fædrelandsvennen.

- Skuffet

Talsmann for Oddernes Gartneri, Bjørn Halvorsen i KPMG, sier til Fædrelandsvennen at beslutningen var ventet, men at partene likevel er skuffet.

— Dette har vært en lang prosess, så vi er ikke overrasket. Vi vil nå i løpet av de neste dagene ta en avgjørelse på om vi anker saken inn til departementet, sier han.

Halvorsen mener at Konkurransetilsynet har lagt feil premisser til grunn for vedtaket, og at markedet ikke vil bli begrenset.

— De ser for snevert på markedet, og det er for eksempel en lang rekke aktører som selger hagemøbler, eller blomster på sommerstid, sier han.