LYNGDAL: — I enkelte tilfeller stikker mopedistene fra politiet i så ekstreme hastigheter at det er uansvarlig og altfor risikofylt for politiet å følge etter. Det er farlig både for mopedistene, men også for andre trafikanter, sier lensmann i Lyngdal, Anne Margrethe Ruud til Fædrelandsvennen.

Ti ungdommer tatt

I løpet av to uker har politiet tatt hele 10 mopedførere for ulovlig kjøring. Alle er gutter. To mopedførere er anmeldt for kjøring uten førerkort og for trimming, mens åtte ungdommer er ilagt forenklet forelegg for trimming.

Så sent som natt til tirsdag ble en 15 år gammel mopedfører stoppet ved Liknes i Kvinesdal etter å ha stukket fra politiet hele tre ganger. Ved siste fluktforsøk la han på sprang fra politiet, men ble innhentet av patruljen. Han erkjente da den ulovlige kjøringen og ble brakt hjem til foresatte. Gutten blir avhørt hos politiet tirsdag.

Men det er ofte at foreldrene ikke er interessert i å samarbeide med politiet, forteller lensmannen.

— Vi har opplevd foreldre som blir irritert på politiet for at vi i det hele tatt har tatt barna for ulovlig kjøring. Dette handler om holdninger hos foreldre og besteforeldre. Politiet har en svært vanskelig oppgave med å ivareta de trafikkregler som er satt i samfunnet når selv foresatte synes det er greit at loven brytes. Foreldrene må forstå at de gjør ungdommene en bjørnetjeneste, sier Ruud.

Satte inn sivile spanere

Lensmannen forteller at politiet den siste tiden har fått en rekke henvendelser fra bekymrede innbyggere i regionen som er fortvilt over situasjonen. På et tidspunkt bestemte politiet seg for å slå tilbake mot fartsleken.

Derfor ble sivile spanere sendt ut for å ta mopedførerne før de kom seg av gårde.

På en ettermiddag tok politiet beslag i åtte mopeder i henholdsvis Lyngdal, Farsund sentrum og Vanse i Farsund kommune.

Mopedene ble målt på politiets fartstralle. Én av mopedene hadde en topphastighet på 100 km/t, mens lovlig hastighet kun er 45 km/t. Av de andre mopedene ble to kjøretøy målt til henholdsvis 90 km/t, to mopeder gikk i 80 km/t, én i 75 km/t og én i 70 km/t.

— Det har alltid vært vågal kjøring på moped, men mitt inntrykk er at det har vært langt verre i sommer enn tidligere. Politiet er pålagt å prioritere unge lovbrytere. Derfor er det viktig for oss å stanse dem før det går helt galt, sier Ruud.