VETERAN: 61 år gamle Yngvar Stiansen deltar i Ketil Moe-løpet for 20. gang. Medaljene fra tidligere løp har fått en egen vegg i gangen hans. Foto: Hans Jacob Brekke
BANEBRYTENDE: Ketil Moe hadde cystisk fibrose. Han viste at trening og fysisk aktivitet bedret livskvaliteten og forlenget livet for de som har denne arvelige sjukdommen. Det var stikk i strid med de fleste eksperters oppfatning den gangen. Her med fysioterapeut Finn Bendixen. Foto: Synn ve S. Fosse

LILLESAND/KRISTIANSAND: Trofaste gjengangere har likevel et lite håp om at løpet kan videreføres med nye arrangører.

— Det er veldig trist, sier Yngvar Stiansen.

61-åringen har deltatt på samtlige 19 løp, siden mosjonsløpet ble arrangert for første gang i 1992. I leiligheten til Stiansen i Odderheisløyfen bofellesskap, har alle hans medaljer fra løpene fått en egen skrytevegg i gangen.

— Dette er hedersplassen. Jeg er jo stolt over at jeg har greid å være med på alle løpene gjennom så mange år, smiler Stiansen.

Koss og Moe

Ketil Moe og skøytelegenden Johann Olav Koss gikk på begynnelsen av 90-tallet sammen om å arrangere et felles løp for friske og funksjonshemmede i Kristiansand Dyrepark. Uten tidtaking.

Ketil Moe hadde diagnosen cystisk fibrose og brukte idretten som en del av behandlingen. Den alvorlig syke lillesandsgutten gjennomførte blant annet New York Marathon 14 ganger på rad. På vei hjem fra sitt siste løp i New York døde han, 33 år gammel.

Etter at Moe døde i 1999 ble det besluttet at det i alt skulle arrangeres 10 løp. Men Civitan-klubbene i Agder valgte å videreføre tradisjonen.

Vanskeligere å skaffe penger

De har stått for arrangementet fram til i dag. Etter fjorårets løp bestemte de at 2012 skulle bli siste gang.

— Nå har det rett og slett blitt for tungt å få næringslivet til å være med på å sponse dette arrangementet, sier soneleder Oddleiv Loland i Civitan i Agder.

Han forteller at da de tok over Kjetil Moe-løpet var sponsorene velvillige og de hadde romslig med penger. Men de siste årene har det blitt vanskeligere og vanskeligere å skaffe nok midler for de frivillige arrangørene.

— Det er kanskje finanskrisa som har skylda. Men dette gjør at vi ikke har kapasitet til å holde dette i gang lenger. Det blir for mye arbeid, sier Loland.

Årlig høydepunkt

For Yngvar Stiansen har mosjonsløpet vært et årlig høydepunkt.

— Ketil Moe-løpet er helt spesielt. Det er veldig gøy å være med på og det spiller ingen rolle om du kommer først eller sist over målstreken, sier 61-åringen.

— Det er rart å tenke på at det nå er siste gang. Men jeg har et lite håp om at noen andre skal fortsette å arrangere det.

Det håper også Thomas Stanghelle, som var en nær venn av Ketil Moe. Han mener at dersom det tradisjonsrike løpet forsvinner, vil det etterlate seg en tomhet blant mange trofaste deltakere.

— Jeg kjenner så veldig mange, både funksjonshemmede og funksjonsfriske, som har hatt enorm glede av dette arrangementet. Flere har sagt at dette løpet har vært viktig for å holde motivasjonen opp gjennom en tøff hverdag, sier Stanghelle.

Musikeren er kulturansvarlig for årets Ketil Moes Mosjonsløp. Han har blant annet fått med seg Alexander Rybak til å underholde i Dyreparken på søndag.

— Jeg håper jo at dette ikke er slutten, men starten på en videreføring av initiativet til Ketil Moe i en eller annen form. Det er vemodig og trist hvis dette, som har betydd så mye for så mange, ender nå, sier Stanghelle.